Door een andere manier waarop de ‘war on drugs’ de laatste decennia wordt gevoerd, komt de de rechtsbescherming van burgers onder druk te staan. Dat concludeert Michelle Bruijn op basis van haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bruijn is niet de zoveelste onderzoeker die vindt dat de ‘war on drugs’, de strijd tegen drugsgebruik en drugsgerelateerde criminaliteit, is mislukt. Sommige landen zijn het gebruik, bezit, verkoop en productie van cannabis gaan liberaliseren of legaliseren, maar tegelijkertijd zetten landen andere rechtsvormen in bij de strijd tegen drugscriminaliteit. Zo kunnen landen beslag leggen op bijvoorbeeld woningen.
“Groot voordeel hiervan is dat er in het bestuurs- en privaatrecht aanzienlijk minder waarborgen gelden dan in het strafrecht,” legt Bruijn uit. “Maar een beroep op het recht op een eerlijk proces of het recht op huisvesting biedt weinig rechtsbescherming in rechtszaken over sluitingen en huisuitzettingen. Hierdoor vervaagt de grens tussen de verschillende rechtsgebieden, met onwenselijke gevolgen voor de rechtsbescherming van burgers tot gevolg. ‘Zowel het recht op een eerlijk proces als het recht op huisvesting staan zwaar onder druk. De rechtsbescherming is nog niet aangepast aan deze alternatieve oorlog tegen drugs.”