Naar aanleiding van het Studentenonderzoek 2021 van het Nibud, waaruit blijkt dat studenten sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zwaarder zijn gaan leunen op hun ouders en bijbanen, komt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vandaag met een manifest voor een nieuw studiefinancieringsstelsel.
Door maatregelen in het manifest, getiteld Studenten Op Eigen Benen, kunnen studenten, ongeacht het inkomen van hun ouders, zich volop kunnen ontwikkelen, zo stelt het ISO. Een basisbeurs van 247 euro per maand voor thuiswonende studenten en 460 euro voor uitwonende studenten moet daarvoor gaan zorgen. Ook wil de studentenorganisatie dat studenten aanspraak kunnen maken op een aanvullende beurs wanneer ouders een bruto verzamelinkomen van onder de 70.000 euro hebben.
“We zien dat studenten afhankelijker zijn geworden van hun ouders en daardoor ook minder financieel zelfstandig; inkomensverschillen in de samenleving worden tijdens de studententijd uitvergroot”, vertelt ISO-Voorzitter Lisanne de Roos. “Het is niet vanzelfsprekend dat ouders die de mogelijkheid hebben om financieel hun steentje bij te dragen, dat altijd doen. Iedere student moet daarom een basisbedrag ontvangen om zo zelfstandiger en onafhankelijker te zijn.”
Daarnaast pleit het ISO ook voor een compensatie van de ‘pechgeneratie’. De Roos: “Door de pechgeneratie op gepaste wijze te compenseren, wordt voorkomen dat deze generatie een aanzienlijk deel van haar werkende leven met een grotere achterstand moet kampen dan de generaties voor en achter haar.”