Abel van Santen (97 jaar) was 17 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Vandaag hebben vijf kinderen van groep 7 en 8 van basisschool de Tamarisk de kans om hem vragen te stellen over deze tijd vanwege het project ‘Oorlog in mijn buurt’.
‘Oorlog in mijn buurt’ is een onderwijsprogramma dat ouderen en kinderen bij elkaar brengt rondom persoonlijke buurtverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat de kinderen de verhalen aan latere generaties doorgeven zodat de verhalen niet verloren gaan. De kinderen worden dan officiële ‘erfgoeddragers’. Dit betekent dat zij tijdens herdenkingen de kans krijgen deze verhalen te delen.
Meneer van Santen heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal maanden verplicht in Duitsland moeten werken. Toen hij dit niet wilde heeft hij 1.5 jaar moeten onderduiken. Hij heeft in die periode vaak in angst geleefd dat hij zou worden verraden.
De kinderen vonden het een leerzame ervaring: ”Ik vond het super interessant om de verhalen te horen van iemand die het echt zelf heeft meegemaakt” vertelt een leerling.
De leerlingen maken over het verhaal van Abel van Santen een presentatie. Deze presentatie wordt over een aantal weken mede aan hem getoond.
Wie van de twee komende weekenddagen de standen op de thermometer naast elkaar legt, denkt…
PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond in Amsterdam met 5-1 verloren van OS Lusitanos. (meer…)
Beginnende schrijvers in Groningen kunnen zich tot volgende week zondag aanmelden voor het LetterenStipendium 2025.…
De zuidelijke ringweg is komend weekend afgesloten tussen het Julianaplein en de Europaweg voor verkeer…
Hoewel er nog een beroepszaak loopt bij de rechtbank, wil het college hoe dan ook…
De speeltuin aan de Prinsesseweg en de kleinere speelplekken aan de J.W. Frisostraat en de…