Categorieën: Nieuws

Minister wil gesprek over afschaffing ‘blaftaks’, maar direct afschaffen niet ter sprake

Hoewel een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat de hondenbelasting niet meer van deze tijd is, willen zowel de Kamer als Minister Ollongren niet direct een streep zetten door deze belasting in de gemeentewet. Dat bleek donderdagmiddag na een debat in de Tweede Kamer, zo meldt de NOS.

In veel gemeentes waar de belasting wordt geheven, is al jaren discussie en strijd over het nut van de belasting. Zo ook in Groningen, waar hondenbezitters de meeste hondenbelasting betalen van alle gemeentes, zo’n 130 euro voor één hond. Actiegroep Hondebelasting Weg Ermee!! stuurde afgelopen dinsdag nog een brief aan alle Kamerfracties, om daarmee het burgerinitiatief Stop Hondenbelasting te steunen. Dit initiatief zamelde 60.000 handtekeningen in om het onderwerp op de agenda van de Kamer te krijgen.

Meerderheid voor afschaffing

Uit een rondgang van RTL Nieuws bleek donderdag al dat de fracties van VVD, SP, PVV, PvdD, JA21, Forum, Groep van Haga, BIJ1 willen dat gemeenten de belasting niet meer kunnen heffen. Maar veel fracties vrezen echter grote gaten op de gemeentebegroting door de afschaffing. Deze mening is onder andere partijen als D66, CDA en PvdA toegedaan. De laatste fractie vindt dat gemeenten zelf moeten beslissen over de ‘blaftaks’. De VVD is voor afschaffing, maar met een termijn van vijf jaar.

Minister Ollongren is bereid tot een gesprek met de gemeenten, maar vindt ook dat  gemeenten niet in financiële problemen mogen komen door het afschaffen van de hondenbelasting. Een nieuw kabinet moet deze discussie verder ter discussie stellen, aldus de bewindsvrouw.

Drie scenario’s in gemeente Groningen

De gemeente Groningen wil de hondenbelasting ook opnieuw onder de loep nemen en stelde daarom begin deze maand drie mogelijke scenario’s voor aan de gemeenteraad. Het gaat om handhaving, vermindering of afschaffing van de hondenbelasting per 1 januari volgend jaar.

De gemeente gaat voor 2022 uit van een netto opbrengst van iets meer dan 1 miljoen euro. Als de belasting wordt afgeschaft, ontstaat een begrotingstekort van ruim 1,1 miljoen euro. Voor dat tekort moet dekking worden gevonden, bijvoorbeeld via de OZB. Ook voor het derde scenario, vermindering van de hondenbelasting, moet compensatie gevonden worden.

Tom Veenstra

Recente berichten

Drie aanhoudingen na mishandeling bij kroeg Gelkingestraat

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…

6 minuten geleden

Donar wint en laat een goede indruk achter

Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…

2 uur geleden

Scooterbestuurder gewond na aanrijding op kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat

Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…

2 uur geleden

DvhN haalt samen met twee andere kranten ruim 73.000 euro op voor Oekraïners

De stichting Hulpacties van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch…

3 uur geleden

Groningen in 2024: feesten, demonstraties en afrondingen

Het jaar 2024 was een bijzonder jaar voor Groningen, met zowel hoogtepunten als uitdagingen. FC…

3 uur geleden

Dierenopvangcentrum Groningen doet mee aan Serieus Request voor Dieren

De stichting Dierenopvangcentrum Groningen is één van de deelnemende goede doelen bij het Serieus Request…

4 uur geleden