Het gemeentebestuur moet er, samen met andere Nederlandse gemeenten, bij het Rijk op aandringen de Participatiewet te wijzigen. Dat vindt de gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid. Door deze wet komen mensen, die gedwongen opgenomen moeten worden, in financiële problemen.
Psychiatrische patiënten raken hun bijstandsuitkering kwijt wanneer ze gedwongen opgenomen worden. In de Participatiewet staat dat mensen in een kliniek minder kosten maken en alleen hun vaste lasten nog moeten betalen. Daarom wordt hun uitkering tijdelijk stopgezet en kunnen ze een bijzondere bijstand aanvragen.
Medio mei deden psychiaters en GGZ-organisaties al een oproep aan gemeenten om in actie te komen.
‘Uitkering gaat bij fysieke opname gewoon door’
“Patiënten hebben vaak kinderen of zijn getrouwd, waardoor veel meer kosten doorlopen”, legt PvdA raadslid Jan Pieter Loopstra uit. “Daarnaast zijn ze geestelijk vaak niet in staat om een bijzondere uitkering aan te vragen. Wordt de uitkering eindelijk toegekend, duurt dit zes tot acht weken en kunnen de deurwaarders inmiddels al voor de deur staan.”
Het college van B&W moet daarom gaan helpen bij deze schrijnende gevallen, zo stelt Loopstra: “Bij een ziekenhuisopname vanwege een gecompliceerde beenbreuk gaat de uitkering gewoon door. Door het wetsartikel worden mensen met psychiatrische klachten dus ongelijk behandeld. Dat moet veranderen.” Daarom vraagt de PvdA of de gemeente ook bereid is om samen met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) aan de bel te trekken en zo aanzet te geven om de wet te veranderen.