Het is vandaag Keti Koti. Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij van Nederland herdacht. Dit gebeurde in 1863. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’. Dit is een verwijzing naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden. Roberto Refos (Keti Koti Groningen) laat locaties zien, die een link hebben met het slavernijverleden.
De wandeling begint bij de Munnekeholm. Hier heeft de WIC een vestiging gehad. De West-Indische Compagnie heeft veel geld verdient aan de slavernij en de slavenhandel.
Nederland heeft nog niet officieel excuses aangeboden voor haar slavernijverleden. Roberto is met een burgerinitiatief gekomen om het Groningse slavernijverleden nog beter te laten onderzoeken en dat is gisteren aangenomen door de gemeenteraad. “Het is belangrijk om meer onderzoek te doen naar het slavernijverleden. Pas wanneer alle informatie naar boven is gekomen kan er excuses worden gemaakt” zegt Refos. Vandaag is gebleken dat Amsterdam als eerste Nederlandse gemeente haar excuses heeft aangeboden voor het slavernijverleden.
In de wandeling wordt er onder andere stil gestaan bij de Rijksuniversiteit, de bekende arts Petrus Camper en de WIC-kapitein Thomas van Seeratt.
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
In de vroege ochtend van zaterdag is in de Poelestraat in Groningen een bewusteloze man…
Het aantal plekken waar vuurwerk afsteken verboden is blijft voor volgende week dinsdag steken op…
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek krijgt een bijzonder object in de…
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…