Nadat Alex Friedrich vorig jaar augustus pleitte voor het invoeren van mondkapjes, heeft de arts-microbioloog van het UMCG meermaals ‘vervelende brieven’ in zijn brievenbus en onder zijn deur door gekregen. Dat vertelt Friedrich in de podcast Voorzorg van Skipr en Zorgvisie.
Friedrich kreeg veel bijval uit zowel Groningen als de rest van het land, toen hij begin vorig jaar pleitte voor een uitgebreide testcampagne onder zorgmedewerkers op het coronavirus. Zijn beleid in Noord-Nederland werd, ondanks eerdere kritiek van minister Hugo de Jonge, landelijk opgepakt. Zijn voorvechtersrol kwam hem daardoor zelfs op een nominatie te staan voor de prijs ‘Groninger van het Jaar’ van RTV Noord.
Maar het advies van Friedrich viel niet altijd in goede aarde. “Toen ik zei dat er maskers moesten komen, zo in augustus vorig jaar, waren er ook mensen die het niet met mij eens zijn. Toen heb ik gevoeld hoe het is al mensen jou zien als een soort van vijand, als je dingen zegt die hen de vrijheid ontneemt.”
Volgens Friedrich kwamen de meest ingrijpende ‘boze boodschappen’ niet van sociale media (Friedrich: “Daar heb ik gelukkig een filter in”), maar uit boze brieven en e-mails. “Vooral naar zijn brieven die je onder de deur door krijgt. Dat voelt niet fijn, het voelt onveilig. Vooral voor je familie, die er niks mee te maken heeft.”
Friedrich onthoudt zich in de podcast echter niet van advies. De microbioloog pleit in de podcast voor een drastische uitbreiding van de capaciteit in de Nederlandse gezondheidszorg. Ziekenhuizen moeten volgens Friedrich vijftien tot twintig procent uitbreiden in capaciteit, anders kan ‘inhaalzorg’ niet plaatsvinden naast opnames door nieuwe coronagolven.
“We hebben met covid-19 er een ziekte bij die niet een andere vervangt”, aldus Friedrich. “De zorg moet er dus overal een stukje bij krijgen. Dat betekent dat je meer bedden en meer personeel nodig hebt.”
De Duitse arts-microbioloog stelt dat Nederland daarom over de grens moet kijken. “Duitse kinderen met een hersentumor kunnen protonentherapie in Groningen krijgen. Patiënten die revalideren van een heupoperatie kunnen dat in Duitse revalidatiecentra doen. Zorg en preventie zijn vanaf deze crisis een Europees vraagstuk. We moeten samen bouwen aan de Europese zorg van de toekomst. Waar kan dat beter dan in Münster, de stad van de vrede?”
Alex Friedrich stopt per 1 oktober als arts-microbioloog en hoogleraar microbiologie bij het UMCG. Friedrich wordt bestuursvoorzitter bij het UKM, de Universitätsklinikum Münster.
Volt Groningen voert deze zaterdagmiddag zowel in de stad als in Stadskanaal actie voor een…
Per 1 januari 2025 treden Dirk Jan Klein Essink en Rian Busstra toe tot de…
De politie is afgelopen nacht rond 01:05 uur afgegaan op een melding van een schietincident…
Jeugdbescherming Noord (JBN) loopt het risico hun certificering te verliezen. Zonder deze certificering mogen zij…
Het komende weekend wordt in toenemende mate een natte bedoening bij dalende temperaturen. Daarna neemt…
Duizenden huishoudens in Groningen die klant zijn of worden van Enexis moeten langer wachten op…