Het bericht dat het coronabeleid voor basisscholen per 20 september versoepeld gaat worden heeft onderwijsvakbond AOb verrast. Het AOb wil ook graag dat er eerst advies ingewonnen gaat worden.
In het huidige coronabeleid worden schoolklassen naar huis gestuurd wanneer er een coronabesmetting bij één van de leerlingen wordt vastgesteld. Het Outbreak Management Team, het OMT, wil deze regel vanaf 20 september versoepelen. Dat zegt OMT-lid en voorzitter van de Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy in dagblad Trouw. Volgens Illy worden nu nog veel te vaak kinderen naar huis gestuurd. “Dat zorgt voor ongelofelijk onhandige en onwenselijke situaties met leerachterstanden, met kinderen die thuis zitten. Als we dat kunnen voorkomen, is dat voor ontzettend veel kinderen heel erg goed nieuws”, aldus Illy.
Het AOb deelt deels die mening. “Als AOb zien we graag dat leraren lesgeven aan kinderen”, vertelt Marja de Bree van de onderwijsvakbond. “Wij volgen als bond ook het OMT-advies. Dit nieuwe bericht van het OMT voor het basisonderwijs komt voor ons echter onverwachts. We kennen ook niet de onderliggende documenten waar dit besluit op is gebaseerd. Dat maakt het lastig om een afgewogen oordeel te geven. Op dit moment is negentig procent van de leraren gevaccineerd. Dat is positief. Lastig is het dat niemand weet wat het virus op de lange termijn betekent voor de gezondheid van leerlingen en onderwijzend personeel. Daarbij komt dat leerlingen onder de 12 jaar niet gevaccineerd worden. Daarom vinden we het belangrijk dat ook ouders gevraagd worden naar hun mening over dit OMT advies.”