In februari van dit jaar kampte 68 procent van de Nederlandse studenten met emotionele uitputtingsklachten, voelde bijna 80 procent zich eenzaam, had bijna de helft slaapproblemen en voelde meer dan een kwart af en toe de wens om dood te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland , wat donderdag werd gepubliceerd.
Daarnaast kwam naar voren dat veel van de ondervraagde studenten in deze periode een overmatige of zware drinker was. “Het is schrikbarend om te zien dat zoveel studenten moeite hebben om hun hoofd boven water te houden en dat één op de vier studenten aangeeft zelfs af en toe of vaker de wens te hebben gehad om dood te zijn”, zo stelt ISO-voorzitter Lisanne de Roos in een reactie. “Deze cijfers tonen aan dat we te maken hebben met een prestatiegeneratie die mentaal de rekening betaalt voor financiële stress, ontoereikende begeleiding en hoge maatschappelijke maatstaven. Studenten verdrinken in mentale problemen.”
In de onderzochte periode (voorjaar 2021) waren er coronamaatregelen van kracht. Maar volgens het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) sluiten de conclusies aan bij eerdere bevindingen. De cijfers kunnen volgens het ISO dan ook niet alleen verklaard worden door een ‘corona-effect’, zo stelt De Roos: “We hebben te maken met problemen door overheids- en instellingsbeleid dat er in grote mate voor zorgt dat de welzijnscijfers van studenten lager liggen. Zonder structureel geld zullen veel studenten onder constante druk blijven staan. Er moet een aanpak komen die leidt tot een onderwijssysteem dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de studenten, en niet aan de uitputting ervan.”