Gemeente moet milieueffectrapportage Reitdiepzone aanvullen

nieuws
foto: Google Maps

Het milieueffectrapport voor de ontwikkeling van de Reitdiepzone gaat onvoldoende in op de leefbaarheid en mobiliteit. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage.

De gemeente Groningen had de Commissie gevraagd de inhoud van het rapport te beoordelen. De Reitdiepzone is het gebied tussen de Friesestraatweg, de Spoorlijn Groningen – Delfzijl, het Reitdiep en de westelijke ringweg. De gemeente wil daar de komende jaren meer dan tweeduizend woningen bouwen.

Het rapport toont goed de milieueffecten van het plan, aldus de commissie. Door de ligging naast de westelijke ringweg worden negatieve effecten verwacht op de leefkwaliteit van nieuwe bewoners. Het plan scoort echter zeer negatief op verkeerslawaai, externe veiligheid en gezondheidsbescherming. Het rapport beschrijft niet hoe deze effecten zich verhouden tot de hoge ambities van de gemeente op het gebied van leefkwaliteit.

De gemeente heeft ook ambities op bijvoorbeeld mobiliteit en energietransitie. Volgens de Commissie ontbreekt een onderbouwing hoe het plan hieraan bijdraagt. Ze adviseert daarom om het rapport eerst aan te vullen en daarna pas een besluit te nemen over de Reitdiepzone.