In Haren wordt op zaterdag 2 april een grote actie voor de vluchtelingen en slachtoffers van het oorlogsgeweld in Oekraïne gehouden. Dat laat Ulfert Molenhuis maandagavond weten.
De actie is een vervolg op de inzamelactie die zaterdag werd gehouden bij de Albert Heijn aan de Rijksweg in de stad en is een initiatief van Voedselbank Groningen en de stichting Present Groningen. Bij de actie zijn ruim dertig vrijwilligers betrokken. “Op 2 april gaan we een actie in Haren organiseren bij drie verschillende supermarkten”, vertelt Molenhuis. “Wat we daar gaan doen is dat mensen hulpgoederen bij ons in kunnen leveren. Wat we op die dag zoeken is lang houdbaar voedsel, zeep en water. Daarbij is het belangrijk dat het om voedsel gaat dat niet een warmtebron nodig heeft om gegeten te kunnen worden.”
“Vrachtwagen wordt gereden door Oekraïense chauffeur”
De producten gaan naar de Oekraïense stad Sumy, wat ten oosten van de hoofdstad Kiev ligt. “De hulpgoederen die we afgelopen weekend hebben ingezameld zijn daar inmiddels naar toe onderweg. Dat gebeurt in een vrachtwagen die gereden wordt door een Oekraïense bestuurder. Daarbij wordt er niet aan de grens gestopt, maar men rijdt dus met gevaar voor eigen leven Oekraïne in. Dat kan alleen overdag. In de nacht zoekt de chauffeur een plek op in de bossen en camoufleert daar de vrachtwagen. Als je in de nacht rijdt, dan is het risico van een beschieting te groot.”
Tehuis voor geestelijk gehandicapten
Dat er voor Sumy gekozen wordt is niet zonder reden. “De stad ligt aan het front. In deze stad staat een groot tehuis voor geestelijk gehandicapten. Zij hebben daar op dit moment geen elektriciteit, water en aardgas. Er is een corridor ingesteld waardoor hulpgoederen naar binnen kunnen worden gebracht.” Ook de hulpgoederen die op 2 april worden ingezameld gaan rechtstreeks Oekraïne in. “Wij werken samen met de Stichting Oekraïners in Nederland. Een transportbedrijf heeft kosteloos vrachtwagens beschikbaar gesteld, alleen de chauffeurs moeten betaald worden. Die kosten heeft de Voedselbank Groningen op zich genomen.”
Evacuatie
Tezamen met het leveren van hulpgoederen vindt er nog een andere missie plaats. “Een Oekraïense mevrouw, die al jarenlang hier in Groningen verblijft, gaat daar naar toe om twee moeders en twee kinderen te evacueren. De bedoeling is dat zij via Warschau met de trein Oekraïne in reist. Via de grens met Slowakije wil men het land weer gaan verlaten. Voor deze mensen is inmiddels een gastgezin gevonden hier in Groningen.”