Categorieën: Nieuws

Haren laat zich van zijn beste kant zien bij pasfoto-probleem bezoek consul Oekraïne

Het dorp Haren heeft zich zaterdagmiddag van zijn beste kant laten zien tijdens een bezoek van de consul van Oekraïne aan het dorp. Tijdens het registreren van tijdelijke papieren voor vluchtelingen bleken verschillende mensen niet in het bezit te zijn van een pasfoto, waarop diverse dorpelingen in actie kwamen.

“De middag werd georganiseerd door de stichting Oekraïners in Nederland in samenwerking met The International Welcome Center North”, vertelt Willemijn Kemp, die erg begaan is met de vluchtelingen die in het Nescio Hotel verblijven. “De bijeenkomst vond plaats in het Maartens College. Niet alleen vluchtelingen uit het Nescio waren uitgenodigd, maar ook Oekraïners die in Groningen en in Warffum verblijven konden papieren aanvragen. Je moet je realiseren dat veel vluchtelingen die hier naar toe zijn gevlucht geen paspoort en identiteitsbewijs hebben mee kunnen nemen. Ze hebben in allerijl hun land verlaten. Daarom was de consul van Oekraïne naar Haren gekomen.” Consul Taras Malyshevskyi en zijn medewerkers registreerden de vluchtelingen waardoor ze binnenkort beschikken over een tijdelijk paspoort en identiteitsbewijzen.

Pasfoto’s
“Van de groep bleken echter 65 Oekraïners niet over een pasfoto te beschikken, waarbij de jongste twee maanden oud is. Die pasfoto is noodzakelijk om de papieren aan te kunnen vragen. Even snel wat pasfoto’s maken leek geen mogelijkheid, omdat de Oekraïners niet bij het geld op hun bankrekening kunnen komen. Ik ben toen gelijk gaan bellen met een fotograaf hier in Haren of er ook met spoed, met korting, pasfoto’s gemaakt konden worden. Na overleg bleek dit mogelijk te zijn. We zijn daarop lopend naar de fotograaf gegaan. Ondertussen had ik allemaal vrijwilligers geregeld die, als men met de foto klaar was, de mensen per auto terug bracht naar het Maartens College. Rond 17.00 uur hadden we de klus geklaard.”

Buurthuis
Volgens Kemp is de missie geslaagd. “Iedereen heeft zijn papieren aan kunnen vragen. De kosten zijn voorgeschoten door de stichting Oekraïners in Nederland.” Afgelopen week liet deze stichting weten dat ze graag een buurthuis in Groningen willen openen. Kemp sluit zich daar bij aan. “Instanties en overheidsinstellingen zijn niet zeven dagen per week, 24 uur per dag geopend, terwijl er nu vanmiddag wel gehandeld moest worden. Dus het opzetten van een buurtcentrum lijkt mij zeker een goed idee.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Fietser naar ziekenhuis na valpartij op Hereweg

Een harde val op de Hereweg zorgde er vrijdagmiddag voor dat ambulancepersoneel een fietser mee…

26 minuten geleden

Kinderhartchirurgen UMCG voor derde jaar op rij naar Suriname voor operaties

Over een paar dagen vertrekt opnieuw een team van het UMCG naar Suriname om kinderen…

59 minuten geleden

Gemeente biedt tijdelijk nachtopvang voor buitenslapers uit Ter Apel

De gemeente Groningen gaat tijdelijk nachtopvang bieden aan asielzoekers uit Ter Apel als de situatie…

2 uur geleden

Britse crimineel in november in rechtszaal voor moord op Gerard Meesters

De Britse drugscrimineel Robert D. staat van dinsdag 12 november tot vrijdag 15 november voor…

2 uur geleden

Drugs en slagwapen gevonden onder auto aan Haddingestraat

Een drugsdealer is, in de nacht van donderdag op vrijdag, zijn handelswaar en 'bescherming' kwijtgeraakt…

3 uur geleden

Ook Groningse studenten naar Den Haag voor protest tegen langstudeerboete

Studenten uit verschillende Nederlandse steden, waaronder Groningen, trekken vrijdagmiddag naar Den Haag om te demonstreren…

4 uur geleden