Categorieën: Nieuws

Kabinet voert basisbeurs opnieuw in en compenseert leenstelsel; studentenorganisaties nog niet tevreden (update)

Het kabinet gaat de basisbeurs voor het hoger onderwijs definitief opnieuw invoeren. Dat deelde minister Dijkgraaff vrijdagochtend schriftelijk mede aan de Tweede Kamer. Volgend studiejaar krijgen alle studenten een tegemoetkoming in de studiekosten, ook als ze dit jaar al studeerden.

Uitwonende studenten krijgen komend studiejaar 255. Voor thuiswonende studenten is er 91 gepland. Om het geld als gift te krijgen, moeten studenten binnen tien jaar klaar zijn met studeren. Anders wordt de beurs omgezet in een lening. De basisbeurzen zijn niet inkomensafhankelijk. Aanvullende beurzen wel.

Studenten die in de afgelopen jaren hebben moeten lenen, krijgen een tegemoetkoming. Studenten die vier jaar hebben gestudeerd krijgen een tegemoetkoming van 1400 euro. Er is 359 euro compensatie voor studenten die één jaar aan basisbeurs hebben gemist. Studenten die tijdens de eerste vier jaar van het leenstelsel een voucher kregen, krijgen die nu uitgedrukt in geld terug. In totaal is er één miljard euro beschikbaar voor dit ‘gebaar’ naar (voormalige) studenten.

Teleurstelling bij Interstedelijk Studenten Overleg

Voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is teleurgesteld in de bedragen die minister Dijkgraaff vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer voorlegde: “Met 91 euro kunnen studenten die thuis wonen nog niet eens hun collegegeld betalen en met een uitwonende beurs van 255 euro blijft er na de studielasten slechts 44 euro per maand over voor boodschappen of huur. Studenten gaan er zeker financieel op voorruit, maar hun financiële problemen en zorgen zullen met de voorgestelde basisbeurs blijven. ”

Volgens De Roos wordt de nieuwe ‘basisbeurspot’ van één miljard euro nu ook gebruikt voor geld waar studenten al recht op hebben: “Het gevolg daarvan is dat de voorgestelde basisbeurs maandelijks 16 euro lager uitvalt; dat is oneerlijk.”

Het ISO vindt het wel goed dat de studie-voorschotvoucher vrij besteedbaar wordt. Toch is er een addertje onder het gras, zo stelt De Roos: “Als de studievoucher straks daadwerkelijk vrij besteedbaar wordt, zal de waarde van de voucher zakken van 2150 naar ongeveer 1770 euro. Dat is natuurlijk heel raar; dat bedrag hebben studenten ‘als tegoedbon’ al gekregen. Maar willen we de vouchers laten uitbetalen? Dan daalt elke voucher maar liefst 380 euro in waarde”.

Tweede Kamer aan zet

De beslissing van het kabinet moet nog wel door het parlement worden goedgekeurd. Dat biedt volgens het ISO hoop op verbetering. De Roos: “Bovenaan het wensenlijstje staat gewoon meer geld. De plannen van de minister maken duidelijk dat het geld dát er is, eerlijk verdeeld gaat worden, maar de middelen blijven ontoereikend”. ”

Tom Veenstra

Recente berichten

Werkweek blijft grijs met paar spetters, na het weekend guur met kans op sneeuwvlokken

De komende dagen wordt het weer langzaam grijzer, natter en kouder in Groningen. Waar donderdag…

7 uur geleden

Gemeenteraad stemt in met begroting: “We zeilen veel te scherp aan de wind”

De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met de begroting voor volgend jaar. Wel benoemden de wethouder…

7 uur geleden

Raad gaat opnieuw unaniem achter Lelylijn en Nedersaksenlijn staan

De voltallige gemeenteraad heeft woensdag duidelijk gemaakt dat de volgende stap gezet moet worden in…

9 uur geleden

Reclamebelasting gaat van tafel voor dorpshuizen, musea en kerken

Ondanks het advies van het college om geen uitzonderingen te maken voor de reclamebelasting heeft…

9 uur geleden

Donar in spannende slotfase langs QSTA United

Donar heeft woensdagavond in eigen huis een zwaarbevochten zege behaald op QSTA United uit Bemmel,…

10 uur geleden

Haast op het Hoofdstation? Let op: vanaf eind volgende week loop je anders naar je trein

Aan de achterkant van het stationsgebouw op het Hoofdstation (de kant van de sporen) moeten…

10 uur geleden