De stichting Oekraïners in Nederland wil graag een buurthuis in Groningen opzetten voor Oekraïense vluchtelingen. Het buurthuis moet een brug vormen tussen overheid, onderwijs, medische hulp en psychologische ondersteuning.
“Wat we op dit moment zien is dat het heel goed gaat, en dat heel veel organisaties en mensen zich op een geweldige manier inzetten.” Aan het woord is Ruslan Zwaneveld van de stichting. “Toch zouden we graag een buurthuis op willen zetten. Wat we bijvoorbeeld zien is dat gemeentelijke organisaties rond 17.00 uur sluiten, terwijl mensen soms in de avonduren hulp nodig hebben en niet weten waar ze naar toe moeten.”
“Een gevlucht gezin had medische hulp nodig en wisten niet waar te beginnen”
Volgens Zwaneveld gaat het in sommige gevallen om essentiële hulp. “Onlangs zijn we in contact gekomen met een Oekraïens gezin waarvan de zoon verschillende operaties heeft ondergaan maar nog een open wond heeft. De vader kampt met een hersentumor waardoor hij slecht slaapt en altijd pijn heeft. Die mensen zijn naar Nederland gevlucht zonder ook maar iets bij zich te hebben, en hebben hulp en medicijnen nodig, maar weten niet waar te beginnen. Uiteindelijk is alles goed gekomen, maar wij denken dat het makkelijker kan doormiddel van een buurthuis, dat als vraagbaak kan dienen maar waar ook snel gehandeld kan worden.”
Inzameling hulpgoederen
Terug naar ruim drie weken geleden. De stichting Oekraïners in Nederland kwam toen in beeld met betrekking tot het inzamelen van hulpgoederen op hun locatie in Sappemeer. “Dat doen we nog steeds. In de eerste periode waren we 24 uur per dag open, nu ontvangen we alleen goederen tussen 10.00 en 19.00 uur. Eigenlijk is daar ook niets in veranderd. Wat we zoeken aan hulpgoederen is medicatie, lang houdbaar voedsel en thermokleding. Inmiddels hebben we 24 of 25 volle vrachtwagens naar Oekraïne laten vertrekken. Al die hulpgoederen zijn ook aangekomen.”
Vluchtelingenstroom richting Groningen neemt toe
Maar het werk voor de stichting is de afgelopen week veranderd. “We proberen de mensen in Oekraïne te helpen, maar ondertussen neemt het aantal vluchtelingen hier ook toe. Hen willen wij ook helpen. Hoeveel vluchtelingen hier op dit moment verblijven? Dat weet ik niet precies. Het Nescio Hotel in Haren zit vol en ook de slaapboten in het Eemskanaal zijn vol. De Randstad trekt op dit moment de meeste vluchtelingen, maar we zien dat de stroom richting Groningen wel toeneemt.”
“Mogen we ook naar een museum?”
Met de vluchtelingen die opgevangen zijn gaat het naar omstandigheden goed. “Wat we zien is dat deze mensen heel blij zijn dat ze zo goed opgevangen worden. Het gaat om relatief hoog opgeleide mensen, waar ook docenten en psychologen tussen zitten. Vrijwel iedereen is erg leergierig en wil zich graag verdiepen in de Nederlandse taal en cultuur. Zo kregen we onlangs de vraag of musea ook bezocht mogen worden. Daarnaast geven heel veel mensen aan iets te willen doen, aan het werk te willen. Dus je begrijpt dat wij heel veel vragen krijgen. Vragen die wij met alle liefde beantwoorden, maar het kost wel veel tijd.”
Buurtcentrum
Daarom zou Zwaneveld graag een buurtcentrum willen zien. “In Rotterdam is deze inmiddels van de grond gekomen. En ik denk dat dat hier ook zou werken. Dat mensen er informatie kunnen krijgen, dat ze er vragen kunnen stellen, waar misschien onderwijs kan worden gegeven en waar je misschien ook in een aparte ruimte even met een psycholoog kunt praten. Want sommige mensen hebben veel meegemaakt hè? Ik ken een verhaal van een meisje dat als het donker wordt, zij heel veel kleding aantrekt en spullen bij elkaar verzameld, waarmee ze klaar is om te vluchten. Wij als stichting hebben genoeg vrijwilligers en tolken om dit centrum te runnen, dus het zou heel prettig zijn als dat gerealiseerd zou kunnen worden.”