Groningen is één van de honderd Europese steden die meedoet aan de zogenoemde ‘stedenmissie’ van de Europese Unie. Dat maakte de Europese Commissie donderdag bekend. Samen met Amsterdam, Eindhoven, Helmond, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moet Groningen daarmee rond 2030 klimaatneutraal worden.
Groningen maakt daarmee aanspraak op miljoenen van de EU om innovatietrajecten naar klimaatneutraliteit op te starten. Denk daarbij aan schoon vervoer, energie-efficiëntie en groene stadsplanning. Groningen moet nu beginnen met het opstellen van een “klimaatstadcontract”, waarin onder andere staat beschreven hoe de Stad klimaatneutraal wil worden en welke investeringen daarvoor nodig zijn.
De doelstelling van de honderd schone en slimme steden is niet alleen een afname van CO2-uitstoot, wat het ‘schone’ deel van de doelstelling is, maar ook het leren van lessen over het vergroenen van steden. Dat betekent dat de projecten waar de gemeente geld voor krijgt, niet alleen goed moeten zijn voor Groningen zelf. De projecten moeten ook als voorbeeld dienen voor andere steden en nieuwe inzichten bieden in de manier waarop steden kunnen vergroenen.
Wethouder Energietransitie Philip Broeksma is blij dat Groningen onderdeel is van de EU-missie: “Dit is prachtig nieuws en belangrijk voor Groningen. Het zijn van een ‘Mission City’ versnelt ons proces om klimaatbestendig, emissievrij en CO2 neutraal te zijn. Hier voelen we als geen ander de urgentie om van fossiele energie af te stappen. Met onze routekaart, de keuze voor een publiek warmtenet en zonneparken en windmolens alleen op eigen grond en in eigen beheer, maar ook onze mobiliteitsplannen laten we zien dat we visie en daadkracht combineren. We hebben haast met het verduurzamen van onze gemeente. Wij zien mogelijkheden om de ongelijkheid tussen hen die wel en niet de verduurzaming kunnen betalen, op te heffen. ”