Architect ‘pleit’ om nieuwe Oosterpoort in vier gebouwen in binnenstad te vestigen

nieuws
foto: Dieuwert Tuinstra

Als het aan architect Robin van Rootselaar ligt dan wordt de nieuwe Oosterpoort niet aan de rand van de binnenstad geplaatst, maar wordt het centrum geplaatst in verschillende gebouwen verspreid over de binnenstad. Van Rootselaar vertelt daar over in het magazine van Platform Gras.

De opvolger van de huidige Oosterpoort is al jaren een heet hangijzer. Het nieuwe gebouw komt waarschijnlijk nabij het Hoofdstation te staan. Van Rootselaar, die architect is bij VdP Architecten, studeerde in 2021 af aan de Academie van Bouwkunst in Groningen. Zijn afstudeeronderzoek ging over de vernieuwing van De Oosterpoort, waarbij de architect er voor pleit om het muziekcentrum op te delen in verschillende gebouwen, verspreid over de binnenstad.

“Met het idee ga ik in tegen de trend van het plaatsen van theaters in grote dozen aan de randen van de stad”
Het gaat om vier locaties, allemaal in het oostelijk deel van de binnenstad. Het politiebureau aan de Rademarkt, de locatie aan het Gedempte Kattendiep waar voorheen Holland Casino zat, de Oude Harmonie aan de Kreupelstraat en de Martinikerk. In het plan zou de kerk bijvoorbeeld een concertzaal worden. De locaties worden verbonden met culturele routes waarbij er oog is voor de historie. Hoe serieus het plan is? Volgens de architect moet het meer gezien worden als een eyeopener: “Om te beginnen ga ik met dit idee in tegen de trend van het plaatsen van theaters in grote dozen aan de randen van de stad. En ik geef cultuur weer een plek in het hart van Groningen. Maar daarnaast wil ik de gebruikers van de stad bewust maken van de rijke cultuurhistorie die overal nog zichtbaar is”, vertelt Van Rootselaar aan Platform Gras.

“Kiezen voor de op het oog makkelijkste weg is geen duurzame oplossing”
“Met de keuze voor deze opgave, naast de relevantie en de actualiteit van het vraagstuk, laat ik vooral zien hoe ik tegen het vak aankijk. En hoe ik zou willen dat we met de stad omgaan. Bij de voortdurende ontwikkeling van een stad krijgen plekken telkens een nieuwe betekenis. Als je bij een nieuw project een cultuurhistorische verbinding maakt, krijg je een ontwerp dat reageert op de historie en op de hedendaagse context.” De architect komt ook met een advies. Hij noemt het openhouden van verschillende opties voor De Oosterpoort raadzaam. “Kiezen voor de op het oog makkelijkste weg is geen duurzame oplossing: de stad wordt er niet per definitie beter van.”

Meer informatie over het plan, en ontwerpschetsen, vind je op deze pagina.