Bart J, de 24-jarige man die bekende dat hij Dinant Paré uit Hoogkerk vorig jaar juni heeft gedood in de Albert Heijn-supermarkt in Hoogkerk, hoort vandaag (maandag) zijn straf. Het OM eiste twee weken geleden tien jaar cel en ongelimiteerde terbeschikkingstelling (TBS) met dwangverpleging tegen de Groninger.
Het slachtoffer werd die dag bij de ingang van een supermarkt in Hoogkerk zonder aanleiding neergestoken en overleed ter plaatse. De 24-jarige verdachte B.J. werd enkele uren later even verderop ingerekend. Het tweetal kende elkaar niet.
Volgens het OM staat onomstotelijk vast dat J. de 14-jarige Paré van het leven heeft beroofd. Volgens de officier van justitie was er geen sprake van een ‘waas’ of ‘opwelling’ ten tijde van de moord. Het OM wil J. dan ook veroordeeld zien voor ‘moord met opzet’. Volgens het OM is een langdurige celstraf op zijn plaats voor J., hoewel de officier de strafeis matigde vanwege de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.
‘Ik was ziek in mijn hoofd’
Hoewel verdachte Bart J. zelf weinig kwijt wil over de details van 6 juni vorig jaar, noemde de 24-jarige Groninger het incident een maand geleden het ‘een dag waarop iets vreselijks is gebeurd: “Het had ook anders kunnen lopen als ik anders had gehandeld. Dan had ik gewoon naar mijn tent moeten fietsen met dat mes in de verpakking,” vertelt J.
Volgens J. verkeerde hij in een waas of een psychose, ten tijde van de moord op Dinant. “Ik kende hem niet. Het ging gewoon echt heel slecht met mij. Meerdere therapeuten hebben gezegd dat ik ziek in mijn hoofd was. En dat blijkt”, aldus J. De Groninger stelt dat hij depressief was en speelde met de gedacht om zichzelf van het leven te beroven: “Gedachten dat je jezelf wel wil verwonden, maar dat je toch denkt dat je een ander wil verwonden.”
De Groninger kreeg hulp aangeboden door een veelvoud aan instanties voor zijn problemen, maar deze sloeg hij af. Ten tijde van het incident woonde J. in een tent in het Stadspark, omdat hij niet meer thuis mocht wonen. “Mijn ouders waren bang voor mij. Ik had nog een goed gesprek met mijn vader (op de dag dat hij Dinant doodstak, red.), maar die ging weer naar huis en ik voelde me weer kut”.
Pieter Baan Centrum adviseert TBS
Volgens onderzoekers van het Pieter Baan Centrum lijdt J. aan verschillende stoornissen en werden deze verergerd door zijn drugsgebruik. De onderzoekers noemen J. dan ook sterk verminderd toerekeningsvatbaar en stellen dat de kans op herhaling groot is.
OM: ‘Langdurige, intensieve behandeling is nodig’
Die eis nam het OM een maand geleden over. Een langdurige gevangenisstraf is volgens het OM op zijn plaats, aldus de officier. Het OM eist dan ook een celstraf van tien jaar en TBS met dwangverpleging tegen J. Het OM vraagt, naar eigen zeggen, om een lagere straf dan normaal vanwege de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. Maar ‘ongelimiteerde TBS’ is wel op zijn plaats.
“Als verdachte onbehandeld terug in de maatschappij zou komen, zijn de geweldsrisico’s hoog”, aldus de officier. “ Zelfs in detentie zonder behandeling zou het risico op geweld hoog zijn. Een langdurige, intensieve behandeling op hoog beveiligingsniveau is nodig.”
Naast een straf voor moord met opzet wil het OM ook een schadevergoeding voor een aantal nabestaanden en een getuige. Maar ook de officier benadrukt dat dit het verlies van Dinant nooit kan compenseren.
Raadsvrouw verdachte: ‘Kortdurende gemoedsopwelling’
De advocaat van J. schetste vorig maand een ander beeld. Volgens de raadsvrouw is er geen sprake van een vooropgezet plan. De advocate stelt daartoe dat er geen link was tussen de verdachte en het slachtoffer. Het is volgens de advocaat niet aan de orde dat de verdachte de gelegenheid had om na te denken over zijn acties. “Alles wijst erop dat hij heeft gehandeld in een kortdurende gemoedsopwelling”, aldus de raadsvrouw. “Ook kon mijn client niet onbelemmerd nadenken over de gevolgen van zijn daad, vanwege zijn stoornissen.”
De advocate vroeg dan ook om slechts drie jaar gevangenisstraf, maar wel met TBS. Volgens de advocate van J. was er slecht beperkte hulp voor de verdachte: “Ik wil zeker niet zeggen dat het incident voorkomen had kunnen worden, maar het was zeer zeker niet uitgesloten als hij eerder behandeling had gekregen,”