Het Pepergasthuis krijgt een flinke opknapbeurt. Dat maakte woningcorporatie Lefier dinsdag. De komende tien maanden worden de buiten- en binnenkant van de woningen en de kerk grondig aangepakt.
De werkzaamheden aan het Rijksmonument zijn vorige week begonnen. Het hele gebouw krijgt nieuwe daken, maar de oorspronkelijke dakpannen blijven behouden. Daarnaast wordt al het houtwerk gecontroleerd op houtrot, waar nodig hersteld en opnieuw geschilderd. Daarnaast wordt beschadigd metselwerk, voegwerk en stucwerk hersteld. Het stucwerk wordt ook schoongemaakt en geschilderd.
Aan de binnenkant worden de woningen gemoderniseerd met een nieuwe keuken, badkamer, toilet, elektra en rookmelders. De zoldervloeren worden geïsoleerd en er wordt stillere en energiezuinigere ventilatie geïnstalleerd. Ook worden dakramen en dakkapellen geïsoleerd.
Zonnepanelen en warmtepompen zijn geen optie
“Het is een monument, daardoor zijn de mogelijkheden voor verduurzaming beperkt”, vertelt Lefier-bestuurder Elles Dost. “We kunnen geen zonnepanelen of warmtepompen plaatsen, wel verbeteren we de isolatie. Met de aanpassingen hebben bewoners straks een karakteristieke, historische woning met eigentijds wooncomfort. En ze hoeven daarvoor geen huurverhoging te betalen.”
Volgens Lefier hebben alle bewoners ingestemd met het voorgestelde onderhoudsplan, ondanks de hinder die de werkzaamheden kunnen opleveren. Als het de bewoners teveel wordt, kunnen ze gebruik maken van een zogenaamde ‘rustwoning’.
Geschiedenis
Het Pepergasthuis bestaat uit 29 sociale huurwoningen, een kerk, een eetzaal met historische keuken, een Voogdenkamer en een hoftuin. Het complex werd in 1405 gesticht als onderkomen voor arme pelgrims. Het gebouw kwam eind jaren tachtig in handen van de Stichting Stadsherstel Groningen (een voorganger van Lefier).
Eind 2019 wilde Lefier het Pepergasthuis verkopen, met veel verzet tot gevolg. Na tussenkomst van de gemeente besloten Lefier en de beoogde koper om af te zien van de verkoop.