Vanaf 2026 wordt een hybride warmtepomp de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat heeft het kabinet dinsdag aangekondigd. Bij installatiebedrijven in de gemeente vragen ze zich af of dat haalbaar is.
“Ik ben niet geschrokken van het nieuws”, reageert Gert Haak van installatiebedrijf Smid Glimmen. Het bedrijf is werkzaam in de regio Haren Eelde Glimmen. “Je zag dit al aankomen. Er wordt al een tijdje op voorgesorteerd. De afgelopen periode kabbelde het echter wat voort, maar de ontwikkelingen in de wereld, en dan heb ik het over de oorlog in Oekraïne, hebben dit proces in een versnelling gebracht. En dat merken wij ook. Dagelijks krijg ik al aanvragen binnen van woningeigenaren die een warmtepomp willen installeren. De hogere gasprijzen dwingen hen hier toe.”
“Nu aanvragen is voor de komende winter nog geen warmtepomp”
En daar zit volgens Haak ook het probleem. “Als je nu een aanvraag doet, dan hoef je er niet op te rekenen dat je je warmtepomp voor de aanstaande winter geïnstalleerd hebt staan. We hebben te maken met een materialentekort. Warmtepompen moeten gerealiseerd worden. Het komt erop neer dat de levertijd richting de twaalf maanden gaat. Daarnaast heb je personeel nodig om de pompen te installeren. Gelukkig heb ik mijn team compleet. Maar een werknemer kan maar op één plek tegelijkertijd zijn. Dus in dat opzicht zet ik mijn vraagtekens of 2026 wel haalbaar is.”
Ergon Installatie: “Ik vind deze beslissing nogal wat”
In Ten Boer runt Edwin Bos het installatiebedrijf Ergon Installatie. “Ik vind deze beslissing van het kabinet nogal wat. Als ik hier in Ten Boer kijk dan zijn er inderdaad wel wat huizen die in aanmerking zouden komen voor een hybride warmtepomp. Maar wat als je geen dubbelglas hebt? Wat als je geen dak-, spouw- en vloerisolatie hebt? Zo’n warmtepomp werkt alleen goed als een woning goed geïsoleerd is. Je werpt dit besluit mensen in de schoot. Zo gaan we het doen. Ik denk niet dat dat gaat lukken.”
“Installatie mag alleen gedaan worden door gekwalificeerd personeel”
Bos sluit zich aan bij de woorden van zijn collega uit Glimmen. “Ik heb verschillende bestellingen voor warmtepompen uitstaan. De levertijd is onbekend. Dat gaat nog wel even duren, ben ik bang. En je zit inderdaad ook met personeel. Zo’n warmtepomp mag alleen geïnstalleerd worden door gekwalificeerd personeel. Nu heb ik een eenmansbedrijf, maar er zijn genoeg collega’s die nu met de handen in het haar zitten. Zij moeten collega’s op cursus sturen om dit straks aan te kunnen leggen. Weet je wat dat betekent? Je bent een werknemer een dag kwijt, je bent je bedrijfsbus een dag kwijt, en je moet de opleiding ook nog betalen. En dan is het ook nog eens een pittige opleiding. Ga er maar aan staan.”
“Groningse gaskraan weer open?”
De installateur uit Ten Boer begrijpt het wel. “Je zag dit aankomen. Er werd hier door Den Haag al een tijdje op voorgesorteerd. Maar als je mij vraagt of 2026 haalbaar is. Ik vind de methode, de manier waarop dit gaat, niet goed. Kijk, dat we onafhankelijk moeten worden van het Russische gas dat is duidelijk. Maar als je hier in de omgeving zou rondvragen dan zou het mij niets verbazen als mensen zeggen, draai de Groningse gaskraan maar weer open. Op voorwaarde dat je alles goed geregeld hebt. Het schadeherstel, de gevolgen, de compensatie. Geen lekkere worst die je de mensen voorhoudt waarna je verzand in een bureaucratische rompslomp en uiteindelijk met lege handen staat. Nee, gewoon duidelijk en eerlijk, waarbij de winst ook terugvloeit naar Groningen.”
Warmtepomp
Het kabinetsbesluit betekent dat mensen verplicht worden om vanaf 2026 een hybride warmtepomp te installeren als hun cv-ketel aan vervanging toe is. Voor woningen die niet geschikt zijn, is een elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet ook een optie. Met de maatregel wil het kabinet de transitie naar duurzame energie versnellen.