In augustus geen kamer, kom dan niet naar Groningen: “Goed dat het gezegd wordt, maar hoe het uit pakt?”

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) was afgelopen woensdag duidelijk: heb je in augustus geen kamer, kom dan niet naar Groningen. De Groninger Studentenbond, GSb, is blij met deze lijn maar maakt zich zorgen hoe het uit gaat pakken.

“We kennen allemaal de beelden en de verhalen van afgelopen jaren waarbij studenten geen kamer konden vinden en gebruik moesten maken van noodopvang”, vertelt Leon van der Deure van de GSb. “Zulke situaties willen we het liefst nooit weer. Daarom zijn we blij dat er nu heel duidelijk gecommuniceerd wordt. Een heldere boodschap dat als je geen kamer hebt, dat je niet moet komen. Qua communicatie pleiten we hier al langer voor.”

“Je kunt beter nu heel duidelijk zijn”
Volgens Van der Deure is dit de afgelopen jaren te weinig gebeurd. “Het probleem werd niet duidelijk benoemd. Er werd gezegd dat het lastig en moeilijk is, maar heldere communicatie ontbrak. En wat krijg je dan: studenten komen naar Groningen. Zeker internationals. Die hebben geen idee hoe het hier in elkaar zit, en die nemen de gok. Die gaan het proberen. Uiteindelijk blijken er dan te weinig kamers te zijn waardoor er piek- en noodopvang nodig is. En natuurlijk, het is een hele vervelende boodschap die we nu als studentenstad moeten doen. Maar je kunt beter nu heel duidelijk zijn, dan straks met de gebakken peren zitten.”

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA): “Elk hoekje en gaatje in onze gemeente hebben we al benut”
De wethouder liet afgelopen woensdag op de Politieke Woensdag weten dat er ook dit jaar piek- en noodopvang nodig zal zijn. Maar dat de situatie dit jaar is ingewikkelder dan ooit. Enerzijds omdat onbekend is hoeveel studenten naar Groningen komen, anderzijds omdat de situatie op de woningmarkt slechter dan ooit is. De gemeente is druk bezig om statushouders en gevluchte Oekraïners onderdak te geven. “In de praktijk betekent dit dat we nu elk hoekje en gaatje in onze gemeente al benut hebben. De rek is er uit. We zullen het moeten gaan doen met wat we nu qua vastgoed beschikbaar hebben”, aldus de wethouder.

GSb: “Hoeveel studenten gaan komen is koffiedik kijken”
Leon van der Deure: “Waar ik vooral van geschrokken ben is dat het niet gelukt is om flexibele piekopvang te bouwen. Het plan was om een gebouw te bouwen op Zernike waar piekopvang in mogelijk is. Dit zou in september klaar zijn. Die ambitie is de afgelopen periode gesneuveld. De verwachting is dat dit gebouw pas in september 2023 in gebruik kan worden genomen. Ik hoop daarom dat de boodschap die er nu gedaan wordt, zoden aan de dijk gaat zetten en dat de piekopvang die er is, echt gebruikt gaat worden als overbruggingsperiode. Dat er studenten naar Groningen komen die al zicht hebben op een kamer, maar dat zij een kort moment van de piekopvang gebruik moeten maken omdat hun kamer nog niet beschikbaar is. Maar hoeveel studenten er gaan komen? De cijfers die we nu hebben laten niet een duidelijke groei zien, maar het is koffiedik kijken.”

“We zitten hier wel bovenop”
De Groninger Studentenbond is blij dat er de afgelopen periode goed overleg is geweest met de gemeente. “De communicatie is helder, maar je weet niet hoe het gaat verlopen. Wat ik wel heb begrepen is dat de gemeente absoluut niet toe wil naar situaties waarbij studenten onder erbarmelijke omstandigheden in een noodopvang terecht komen, zonder enige vorm van privacy. Wij staan ook achter dat geluid. En hoe je dan wel moet reageren op noodgevallen. Misschien moet je dan een hotel huren? Daar zijn we nog niet over uit. Het is overdreven om te zeggen dat ik mijn hart vast houd, maar we zitten hier wel bovenop.”

Jim Lo-A-Njoe (D66): “Wonen op de Zernike Campus”
Raadslid Jim Lo-A-Njoe van D66 vroeg afgelopen woensdag aan de wethouder of het niet mogelijk is om studentenhuisvesting te realiseren op de Zernike Campus. “Wij zijn groot voorstander van het realiseren van een substantieel woningen op de Campus als aanvulling op het wonen in de stad. We denken ook dat we daarmee de jaarlijkse piekproblematiek kunnen oplossen omdat internationale studenten vanuit het wonen op de campus, vervolgens een kamer in de stad kunnen vinden”, aldus Lo-A-Njoe. Van der Deure over wonen en leven op de Zernike Campus: “Wonen op de Campus klinkt aantrekkelijk, maar je zult altijd te maken hebben met studenten die juist graag in een studentenhuis in de binnenstad willen wonen. Anderen zoeken juist de stilte buiten de stad of willen thuis blijven wonen.”

Wageningen
Van der Deure: “Mij spreekt het Wageningse voorbeeld heel erg aan. Als je je daar voor een bepaalde periode hebt ingeschreven en je bent geaccepteerd, dan krijg je een woongarantie van de gemeente en van het kennisinstituut. En dan is een woongarantie niet alleen een bed, maar gewoon een goed appartement. Nu is Wageningen qua studentenpopulatie veel kleiner dan Groningen, maar het idee an sich is wel interessant.” Hoewel Van der Deure erkent dat het probleem primair ligt bij de RuG en de Hanzehogeschool en hun ambities om te groeien. “De boodschap is nu helder maar we weten niet hoe deze instellingen het gaan communiceren. Daar komt bij dat ze ook weinig andere middelen hebben dan communicatie om groei tegen te gaan. We moeten het gaan afwachten.”

Dit artikel is om 22.10 uur aangepast met een quote van raadslid Jim Lo-A-Njoe