Het grotere aantal thuisbevallingen tijdens de coronacrisis heeft er niet voor gezorgd dat vroeggeboortes, overmatig bloedverlies of een te laag geboortegewicht vaker voorkwamen. Dat blijkt uit onderzoek in diverse Nederlandse verloskundeafdelingen, waaronder die in het UMCG.
Het onderzoek werd donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Birth. Uit het onderzoek onder bijna zesduizend personen blijkt dat 23,8 procent van de vrouwen die bij de verloskundige aan de bevalling begonnen, thuis zijn bevallen. Voor de coronacrisis was dat 20,1 procent. Volgens de onderzoekers wilden ook meer vrouwen thuis bevallen.
Tegelijkertijd bevielen tijdens de coronacrisis meer vrouwen met pijnstilling, een trend die al langer gaande is. Ook nam het percentage episiotomieën (het zetten van een ‘knip’) iets af.
De gezondheidsuitkomsten voor moeder en kind, zoals vroeggeboorte, bloedverlies en geboortegewicht, bleven gelijk. Volgens de onderzoekers laat dat zien dat thuisbevallingen in Nederland op een veilige en gezonde manier gebeuren.
Per 1 januari 2025 treden Dirk Jan Klein Essink en Rian Busstra toe tot de…
De politie is afgelopen nacht rond 01:05 uur afgegaan op een melding van een schietincident…
Jeugdbescherming Noord (JBN) loopt het risico hun certificering te verliezen. Zonder deze certificering mogen zij…
Het komende weekend wordt in toenemende mate een natte bedoening bij dalende temperaturen. Daarna neemt…
Duizenden huishoudens in Groningen die klant zijn of worden van Enexis moeten langer wachten op…
De apothekers staken dan weliswaar volgende week niet, maar een staking bij IKEA op tweede…