Categorieën: Nieuws

Fracties willen charme en ziel terug in Bevrijdingsfestival: ‘Wel entreeprijs? Dan geen subsidie’

Als het Bevrijdingsfestival subsidie van de gemeente wil blijven ontvangen, mag de organisatie niet opnieuw een entreeprijs aan de toegangskaartjes hangen.

Die voorwaarde wil een groot deel van de gemeenteraad stellen aan komende edities van het festival. De raadsfracties van de PvdA, SP, CDA, VVD, de Partij voor de Dieren, de Stadspartij 100% voor Groningen en de ChristenUnie gaan woensdag een motie indienen die deze subsidievoorwaarde mogelijk maakt. Mogelijk scharen meer fracties zich achter de motie.

De fracties hekelen het feit dat er dit jaar voor het eerst een entreeprijs van 5,91 euro werd gevraagd. “De kracht van het bevrijdingsfestival was dat iedereen, hoe verschillend ook, daar samen komt om de vrijheid te vieren en te genieten van kunst en cultuur. Aan vrijheid mag geen prijskaartje hangen”, stellen de fracties.

‘Toiletten moeten ook weer gratis zijn’

Niet alleen de entreeprijs voor het festival (die ongeveer 41.000 duizend mensen op 5 mei hadden betaald) baart de fracties zorgen. Ook het feit dat bezoekers twee euro moesten betalen voor een bezoek aan een toilet, zit de fracties niet lekker. De gemeente moet er volgens de indienende fracties op toe gaan zien dat de toiletten tijdens komende edities van het festival gratis gaan zijn.

‘Kleinere podia in Stadspark moeten terug’

Het festival speelde zich dit jaar voor het eerst alleen af op de Drafbaan. In tegenstelling tot voorgaande edities waren geen podia op andere plekken in het stadspark. Volgens de indienende fracties werden die podia juist ontzettend gewaardeerd.

Podia zoals Podium Noord en de Local Heroes Stage moeten volgens de fracties een plek kunnen krijgen in de toekomstige edities van de festiviteiten op Bevrijdingsdag. De gemeente en de organisatie van het festival moeten deze podia, als de motie wordt aangenomen, nadrukkelijk meenemen in de evaluatie van het festival van donderdag.

Helpen met andere inkomstenbronnen

De festivals zelf stellen dat ze het financieel erg moeilijk hebben, door de hoge kosten (inflatie) en door het feit dat ze de afgelopen jaren hebben moeten interen op hun reserves. Ook de raadsfracties uit de Groninger gemeenteraad zien deze problemen en in de motie wordt het gemeentebestuur dan ook gevraagd om met de organisatie, het Rijk, de provincie en andere gemeenten in gesprek te gaan over de kosten en ‘andere bronnen van inkomsten’.

 

Tom Veenstra

Recente berichten

Egbert Modderman uitgeroepen tot Talent van het Jaar: “Ik ben een zondagskind”

Kunstschilder Egbert Modderman uit de stad is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar…

2 uur geleden

Nederlagen voor Forward en GVAV, Stadsderbyzege voor SC Stadspark

Voor de tweede klassers  uit Stad die in actie kwamen was het een slechte middag,…

3 uur geleden

Donar niet opgewassen tegen Spirou Basket

Donar heeft zondagmiddag in Charleroi verloren van Spirou Basket. Ondanks de steun van tientallen meegereisde…

3 uur geleden

FC vervangt door brand getroffen koffiehokje: “Gastvrijheid is hoe het moet”

Bij de Euroborg is het door brand getroffen koffiehokje bij het uitvak vervangen door een…

4 uur geleden

Happietaria opent de deuren: “Strijden tegen onrecht en armoede”

Pop-up restaurant Happietaria heeft sinds deze week haar deuren geopend aan de Henri Dunantlaan. Het…

6 uur geleden

Veel belangstelling voor natuurijsschaatsen op Kardinge: “Hoort bij onze cultuur”

Op de ijsbaan van Kardinge vond zaterdagavond het natuurijsuur plaats. Volgens Hein Schepers van de…

6 uur geleden