“Toen Kalush Orchestra won werd er gejuicht, het is heel goed voor het moraal”

nieuws
Met veel aandacht wordt de uitzending van het Songfestival gevolgd. Foto: ingezonden

Wat iedereen al verwacht had gebeurde ook. Kalush Orchestra won zaterdagavond namens Oekraïne het Eurovisie Songfestival. Volgens Willemijn Kemp werd er in Haren flink gejuicht.

Hoi Willemijn! Hoe is het gisteravond verlopen?
“Tot 22.00 uur was het een hele gezellige avond. De afgelopen dagen was het idee ontstaan om met de vluchtelingen, die in het Nescio-hotel in Haren verblijven, het Songfestival te gaan kijken in wooncomplex De Erasmusheem. Vrijwilligers hebben gisteravond een groot scherm en een beamer geïnstalleerd, de Oekraïners hadden hapjes en drankjes meegenomen. En men genoot duidelijk. Tot om 22.00 uur de stroom uitviel. In eerste instantie heeft men via smartphones het festival proberen te volgen. Kort nadat de stroomstoring begon trad namelijk Oekraïne aan. Dat lied werd luidkeels meegezongen.”

Tekst gaat verder onder de foto


De band Kalush Orchestra die afgelopen nacht het Eurovisie Songfestival won. Hun lied is de afgelopen periode tot een echt strijdlied verworven. Foto: EBU/SARAH LOUISE BENNETT

Het probleem met stroomstoringen is dat je nooit weet hoe lang het duurt …
“Klopt. En dit was ook een storing die een groot gebied trof. Eerst heeft men nog afgewacht en heeft men de stemming er in proberen te houden door verschillende liedjes te zingen. Maar uiteindelijk is men toch maar op huis aan gegaan. Toen rond 23.00 uur de verlichting weer aansprong zijn een aantal van hen nog naar een bar in het centrum van Haren gegaan om daar te gaan kijken, anderen hebben de ontknoping in het Nescio gevolgd.”

Even na 01.00 uur werd duidelijk dat Oekraïne had gewonnen. Hoe waren de reacties?
“Er werd gejuicht. Je moet dit echt beschouwen als een lichtpuntje te midden van een heel bar en onzeker geheel. Men volgt de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet. Ondanks dat er de laatste dagen wat militaire overwinningen worden geboekt in de regio Charkov (Харків) zijn de zorgen groot. Dat het Songfestival wordt gewonnen geeft culturele hoop, er wordt op getoast, men heeft gejuicht.”

Het lied van Oekraïne ‘Stefania’ van Kalush Orchestra is de afgelopen periode ook echt een strijdlied geworden hè?
“Dat heb ik ook begrepen. Iedereen kent het lied, en men zingt het uit volle borst mee. En wat ik al zei. Deze overwinning is heel goed voor het moraal. Het Songfestival is in Oost-Europa sowieso erg belangrijk. Het heeft daar waarde. Dat Oekraïne nu wint wordt echt ervaren als dat heel Europa achter het land staat. We got your back. Dat gevoel.”

Foto: ingezonden