Vleermuiswerkgroep is zeventig vleermuizen kwijt: “We weten niet waar ze zijn”

nieuws
Een meervleermuis. Foto: Gilles San Martin from Namur, Belgium - Myotis dasycneme, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7850767

De Vleermuiswerkgroep Groningen is ongeveer zeventig vleermuizen kwijt. Coordinator Klarissa Nienhuys hoopt op een gouden tip.

Hoi Klarissa! Dat jullie zeventig vleermuizen kwijt zijn is gebleken tijdens een telling hè?
“Een telling met een spectaculair verloop kun je wel stellen. We hebben het over de meervleermuis. Dit is een zeldzaam type vleermuis waarbij de aantallen de afgelopen jaren op landelijk niveau flink aan het afnemen zijn. Half mei en half juni worden de aantallen geteld om de situatie in beeld te brengen. In Groningen bevindt zich een uitzonderlijk grote groep in verblijfplaatsen in flats in Selwerd. Flats die overigens op de nominatie staan om gesloopt te worden.”

Hoe kan het dat ze juist in deze flats zitten?
“Het zijn oudere flats. Elke flat bestaat uit drie delen met daar tussen een dilatatievoeg. Dat is een voeg die ongeveer zo breed is als je duim, en de functie heeft om de werking van een flat op te vangen. We hebben het dan over uitzetten en krimpen. Tegelijkertijd blijkt het de ideale plek te zijn voor deze vleermuizen om te verblijven. Ook omdat er rond de stad flink wat water is te vinden als het Hoornse- en Paterswoldsemeer. Locaties waar ze jagen op insecten.”

Vorige week, bij een eerste telling, hebben jullie iets bijzonders ontdekt hè?
“Klopt. We kwamen op de locatie waar de groep normaliter zit, maar ze waren er niet. Dat hebben we eerder meegemaakt. Want wat blijkt. Als het heel warm is dan verhuizen deze meervleermuizen naar de noordkant van de flat. De kant waar het koel is. In het vroege voorjaar gebeurt dat niet. Dan vinden ze die warme zonnestralen wel prima. Maar zodra het warm begint te worden, zoals de afgelopen dagen, dan verhuist men naar de noordkant, of naar een locatie die bijvoorbeeld in de schaduw staat van een kastanjeboom. Vorige week hebben we er ongeveer 140 geteld. Afgelopen weekend kwamen we echter tot zeventig. We zijn er dus zeventig kwijt.”

Tekst gaat verder onder de foto


Een meervleermuis tijdens het uitvliegen gefilmd door een warmtebeeldcamera. Foto: Erwin den Hartog

Kwijt als in verdwenen, of hebben jullie een idee waar ze kunnen zitten?
“Ik vermoed dat ze nog wel in de stad Groningen verblijven. Maar ze zitten op een plek waar wij geen weet van hebben. De precieze reden dat ze, tijdelijk, verhuisd zijn, is mij onbekend, maar de aanleiding is vrijwel zeker de warmte waar we mee te maken hebben. De eerste keer dat we dat meemaakten was vorig jaar half juni toen het ook heel warm was. Klaarblijkelijk is er ergens nog een andere plek waar ze zich ook thuis voelen. Dit kan een oude flat zijn, maar ze kunnen ook onder een dakrand zitten. Onder zo’n uitstekend stuk dak, weet je wel?”

En nu zijn jullie op zoek naar de gouden tip?
“Haha, we zouden het wel heel erg leuk vinden dat we komen te weten waar deze vleermuizen verblijven. Dus als mensen goed op willen letten, dan zou dat super zijn. De meervleermuis is geen gewone vleermuis. Ze gaan pas vliegen een half uur na zonsondergang. Dus dat zou deze dagen rond 22.00 uur zijn. Ze zijn relatief groot. Bij het uitvliegen in de avond komen ze soms met drie tegelijk naar buiten en laten zich 1-2 meter naar beneden vallen om snelheid te krijgen en dan zijn ze weg. In de ochtend, wanneer ze gaan slapen, dan gaan ze een uur voor zonsopgang rondjes vliegen om hun verblijfplaats. Dat zou deze dagen tussen 04.30 en 05.30 uur zijn. Dus mensen die iets gezien hebben, neem contact met ons op. Dit kan via de e-mail, maar ook via Facebook of via Instagram.”

Om nog even advocaat van de duivel te spelen. Flats in Selwerd die op de nominatie staan om gesloopt te worden maar wat een heikel punt kan worden vanwege de aanwezigheid van zeldzame vleermuizen. Waarbij dus die vleermuizen klaarblijkelijk ook een andere plek hebben. Dat betekent dat de sloop door kan gaan?
“Nee, zo werkt dat niet. Meervleermuizen zijn ontzettend honkvast. In de provincie komen ze behalve in Groningen ook in Appingedam voor. In Appingedam verblijven ze bijvoorbeeld al twintig jaar op dezelfde locatie. Het is een soort waar we zuinig op moeten zijn, ook omdat de aantallen flink afnemen. Daarom zal er ook heel goed gekeken moeten worden hoe je de sloop van deze flats inricht. Er moet iets voor in de plaats komen dat ook een goed thuis voor deze vleermuizen kan zijn. En in de tussentijd moet je ook iets doen. Je kunt wellicht de eerste flat slopen, maar de tweede laat je staan. Gelukkig is dat ook zo geregeld. Je mag in Nederland vleermuisverblijfplaatsen niet weghalen, zonder dat je een nieuwe plek aanbiedt.”