Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Bommen Berend werd verdreven. Als aankeiler naar het feest is de videoclip ‘Hai is vot’ uitgebracht. Frank den Hollander van de Rijksuniversiteit Groningen is trots.
Hoi Frank! Ben je blij met het eindresultaat?
“De videoclip is geworden zoals we het ongeveer bedacht hadden. Vanwege het bijzondere jubileumjaar heb ik een liedtekst gemaakt. Jeroen de Jong heeft er muziek bij gemaakt, en de videoclip is geregisseerd door Reinout Wallis de Vries. In de aanloop naar het maken van deze videoclip hebben we wat andere filmpjes bekeken. En daar is uiteindelijk een idee uitgerold. En dat pakte voortreffelijk uit. Vooral ook dankzij de cameraman die precies begreep hoe we het wilden hebben. Ja, super.”
Als je de videoclip bekijkt dan zie je een aantal bijzondere dingen, om het zo maar te noemen …
“Haha, ja. We hebben wel geprobeerd om bepaalde mensen uit de tent te lokken. Onze burgemeester bijvoorbeeld. Meneer Schuiling is een hele aardige man, maar hij zit toch altijd wat stijf in zijn pak. We hebben gevraagd, kun je niet even dit doen, en kun je niet even in je ambtsketen bijten. Dat zelfde geldt voor de rector magnificus van de Rijksuniversiteit. Haar hebben we laten rappen in het Noorderplantsoen. Alles zoals we het bedacht hadden is gelukt. Alles viel op zijn plaats.”
Sinds maandagavond staat de clip online. Al veel leuke reacties ontvangen?
“We hebben het gisteravond inderdaad toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. En ik heb al flink wat berichtjes ontvangen van mensen die het heel erg geslaagd vinden. Ik zag dat het ook al vijfhonderd keer bekeken is op YouTube, en dat ….
Sorry dat ik je onderbreek, maar het is al ruim 1.100 keer bekeken …
“Joh, echt? Zo! Dat had ik niet verwacht, haha. Wat geweldig!”
Groningens Ontzet wordt al heel lang gevierd, waarbij Volksvermaken voor de organisatie tekent. Waarom zijn jullie als RUG hier nu ook ingestapt?
“Dit jaar is het 350 jaar geleden, dus dan heb je het over een grote viering. In de stad wordt er de komende tijd op verschillende plekken ook aandacht aan besteed. Zo wordt er in de Universiteitsbibliotheek komende donderdag een grote tentoonstelling geopend. Een serieuze tentoonstelling met voorwerpen uit die tijd. De RuG heeft in 1672 ook een belangrijke rol gespeeld. De rector riep in die tijd studenten op om als soldaten mee te vechten. Ze werden gelegerd tussen de Herepoort en de Oosterpoort. Juist het gedeelte waar de bommen neer kwamen. Een week na het verdrijven van Bommen Berend gaf de rector in het Latijn een toespraak op de trappen van de universiteit. Dat hebben we gepersifleerd in de videoclip.”
Wat is de reden waarom de clip nu wordt gepubliceerd?
“Het is bedoeld als aankeiler. We hebben het idee dat veel mensen niet weten dat er straks op 26, 27 en 28 augustus iets bijzonders staat te gebeuren. Door dit nu naar buiten te brengen hopen we veel mensen te informeren. En dat ze ook denken, oké, het is straks zomervakantie, maar ik moet op 28 augustus wel in Stad zijn. Als ik er niet ben, dan ga ik echt wat missen.”
Bekijk hier de videoclip: