Extra pendelbussen in spits tussen Stad en Leer om vertraging tegen te gaan

nieuws
Foto: Arriva Touring

Tijdens de spits rijden er vanaf maandag extra pendelbussen tussen Groningen en Leer. De bussen rijden tijdens de spits niet meer in een lus (Groningen-Leer-Groningen), maar apart vanaf beide plaatsen.

“Uit analyse van gps-gegevens bleek namelijk dat we vooral tijdens de spits vertraging opliepen die we niet meer konden goedmaken, doordat er een domino-effect ontstond”, aldus woordvoerder Tamara Vannuys. “Want een rit die te laat aankomt, vertrekt daardoor ook weer te laat. Vanaf maandag lossen we dat op door in spitstijden op begin- en eindpunt met een nieuwe bus de rit te starten en niet ‘door te lussen’ met de pendel zoals eerder het geval was.”

De busverbinding tussen Groningen en Leer bestaat sinds 2015, nadat de Friesenbrücke werd aangevaren. Sinds die tijd kunnen treinen niet verder rijden dan Leer. In 2024 moet een nieuwe brug over de Ems klaar zijn, zodat treinen weer door kunnen rijden naar Leer.

De problemen met de verbinding speelden langere tijd, maar eerder dit jaar begon de vertraging zorgelijke vorm aan te nemen. Douanecontroles en wegwerkzaamheden (zowel in Groningen als bij Leer) spelen de busverbinding parten. De fractie van GroenLinks in de Provinciale Staten zette het probleem vorige maand op de agenda in het provinciehuis.