Gemeenteraad neemt afscheid van wethouders: “Wees een beetje lief voor elkaar”

nieuws
Foto: Casper Slotboom

De Groningse gemeenteraad heeft woensdag afscheid genomen van wethouders Glimina Chakor (GroenLinks), Isabelle Diks (GroenLinks) en Berndt Benjamins (D66). Zij keren in het nieuwe gemeentebestuur niet weerom.

Van de drie wethouders is Chakor de langstzittende. Zij had al reeds vroeg aangegeven dat ze niet een nieuwe termijn ambieerde in een toekomstig College. Burgemeester Koen Schuiling (VVD): “Je was raadslid en je was fractievoorzitter. Met jou als fractievoorzitter groeide GroenLinks tijdens de verkiezingen van 2018 van vier naar elf zetels. Bijna een verdriedubbeling. Je werd wethouder van een College dat de ambitie had om Groningen gelukkiger, groener en socialer te maken. Jij was actief met het groener maken. En dat heb je met hart en ziel gedaan. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaatadaptatie. De afgelopen vier jaar kwamen er héél véél bomen bij in de gemeente, hoewel sommigen dachten dat je alleen maar bomen aan het kappen was. Je was ook van het tegelwippen, en daar was je steengoed in. Zo goed dat we Leeuwarden wisten te verslaan.”

Schuiling: “Heel veel mensen zullen nog heel lang blij met je zijn”
Schuiling: “Tijdens je wethouderschap zette jij je ook in voor een diverser en inclusiever Groningen. Zo wapperde voor het eerst de transgendervlag op de Martinitoren. Ook was je actief met evenementen. Je kreeg de raad mee om het Stadspark om te toveren tot een evenemententerrein. Heel veel mensen zullen nog heel lang blij met je zijn, hoewel niet iedereen blij was met de plannen. Ooit heb je eens gezegd, wie wethouder wil zijn moet een dikke huid hebben. Was dan alles rozengeur en maneschijn? Nee. De invoering van Diftar in de gemeente is je niet gelukt, en de debatten hierover werden regelmatig op het scherpst van de snede gevoerd.”

Tekst gaat verder onder de foto


Wethouder Glimina Chakor (GroenLinks). Foto: gemeente Groningen

Glimina Chakor (GroenLinks): “Ik heb me sterk proberen te maken om onrechtvaardigheid tegen te gaan”
Chakor had bij haar afscheidsspeech een belangrijk advies voor iedereen: “Wees lief voor elkaar. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de wijze lessen. De afgelopen vier jaar heb ik mij sterk proberen te maken om onrechtvaardigheid tegen te gaan. Daar kan ik mij namelijk erg over opwinden. Dat je door een andere achternaam een lager advies krijgt of niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatie, terwijl je wel de capaciteiten er voor hebt. We zijn allemaal mensen, we zijn allemaal gelijkwaardige mensen. Mensen met dezelfde capaciteiten moeten dezelfde mogelijkheden en kansen krijgen. Dat is wat mij altijd gedreven heeft, en dat is ook altijd wat mij zal drijven.”

“Zoek verbinding met elkaar, neem je verantwoordelijkheid”
“Tijdens het wethouderschap was niet alles even leuk. Het afvaldossier inderdaad. Maar ook de coronacrisis. Dat je minder, of op een andere manier, contact hebt met mensen. En ook de kritiek die je als politicus krijgt. Bijvoorbeeld de opmerkingen die ik kreeg toegespeeld tijdens de zwarte pieten-discussie. Ik heb mijn rug altijd recht gehouden. En ik geloof in de noodzaak om te verbeteren, waarbij het belangrijk is dat de langetermijn nooit uit het oog verdwijnt. Tegenwoordig leven we in een bijzondere tijd, waarbij de crisissen elkaar snel opvolgen. Crisissen waarbij het belangrijk is dat er een stabiel bestuur is dat rust uit straalt. Wat ik het nieuwe gemeentebestuur mee wil geven is, zoek verbinding met elkaar, neem je verantwoordelijkheid, en kom op voor de zwakkeren in de samenleving. En wees lief voor elkaar.”

Tekst gaat verder onder de foto


Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks). Foto: gemeente Groningen

Schuiling over Isabelle Diks: “Je zei dat als je kinderarmoede wilt verdrijven je groots moet dromen en geen kans onbenut moet laten”
Er werd ook afscheid genomen van Isabelle Diks en Berndt Benjamins. Diks trad twee jaar geleden aan, op een moment dat de coronacrisis net was begonnen. Schuiling: “De installatie gebeurde tijdens een bijzondere historische raadsvergadering. Het was de eerste digitale vergadering van de gemeenteraad. Door een spoedwet konden we toch blijven functioneren. Je installatie was niet direct een feestelijk hoogtepunt. De afgelopen twee jaar heb jij je sterk gemaakt voor het socialer maken van Groningen. Tijdens je installatie liet je weten dat je een bijdrage wilde leveren aan het verlichten van de stress, de zorgen en de problemen. Je bent een ervaren bestuurder met een groot netwerk in Den Haag. Ondanks de coronaperiode, en vergaderingen via Zoom en Teams lukte het je om binnen no time je in te werken. Met een doel, kinderarmoede verdrijven. Je zei, om kinderarmoede te verdrijven moet je groots dromen en geen kans onbenut laten. Je hebt je laten zien als een wethouder met hart voor de zaak.”

Tekst gaat verder onder de foto


Wethouder Berndt Benjamins (D66). Foto: gemeente Groningen

Schuiling over Berndt Benjamins: “Vorig jaar zei je, ik werk voor alle inwoners”
Berndt Benjamins werd in juli 2021 wethouder als opvolger van Paul de Rook. Schuiling: “Je hebt je met overtuiging ingezet. Je hebt ervoor gezorgd dat cultuur een waardige toekomst heeft. Toen je aantrad zaten we nog vol in de coronapandemie. Jij kwam met initiatieven om de ondernemers en om de cultuursector te ondersteunen met een financiële tegemoetkoming. Je had een zware opgave omdat Financiën ook onderdeel was van je portefeuille. Je werd schatbewaarder. En dat heb je voortreffelijk gedaan. Vorig jaar zei je, als wethouder ben je er voor alle inwoners. Ik werk voor alle inwoners.”

Amrut Sijbolts: “Je sprak de taal van de ondernemer”
Raadsnestor Amrut Sijbolts (Stadspartij 100% voor Groningen) over Benjamins: “Bij de installatie van jou als wethouder had je direct een groot vertrouwen. Jij was ook bij uitstek de wethouder die vernieuwing had kunnen brengen. Als oud-ondernemer sprak je de taal van de ondernemers tijdens de coronacrisis. Je was prettig in de omgang, je was niet van het mailen of appen, maar je schoot mensen even aan. Je persoonlijke aanpak, en je benaderbaarheid werd en wordt erg gewaardeerd.”

Eerder nam Roeland van der Schaaf (PvdA) al afscheid als wethouder. Inge Jongman (ChristenUnie), Carine Bloemhoff (PvdA) en Philip Broeksma (GroenLinks) keren terug in het nieuwe gemeentebestuur dat woensdagavond, als het coalitieakkoord goed wordt gekeurd, geïnstalleerd gaat worden.