De Groningse gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met de komst van een financieel ventiel bij afspraken in het aardbevingsdossier met Den Haag.
Het financieel ventiel is een vinding van de fractie van de Partij van de Arbeid, waarbij deze motie gesteund werd door de Partij voor de Dieren, SP, Partij voor het Noorden en de PVV. Fractievoorzitter Julian Bushoff van de partij: “Uren in de kou wachten op nog meer onzekerheid. De beelden van de mensonterende SNN-subsidieloterij staan ons nog helder voor de geest. Bewoners van zo’n honderd adressen in Groningen die zelf 17.000 euro krijgen, terwijl hun buren 30.000 euro krijgen, waar ze eigenlijk allebei recht op hebben. Je huis wordt versterkt of je krijgt nieuwbouw, maar ondanks het afgesproken principe je krijgt wat je had, moet je daar een enorme strijd voor voeren.”
“Vastleggen dat als meer financiële middelen nodig zijn, het Rijk hier aan tegemoet komt”
“Het zijn heel uiteenlopende voorbeelden met een gemeenschappelijke deler: telkens zijn er met het Rijk inhoudelijke afspraken gemaakt met bijbehorende financiën, echter naar blijkt ontoereikende financiële middelen. Precies daarom is het nodig om in elke afspraak die gemaakt wordt een financieel ventiel op te nemen. Met andere woorden: vastleggen dat wanneer voor het nakomen van inhoudelijke afspraken meer financiële middelen benodigd zijn, hieraan tegemoet gekomen wordt door het Rijk. En ja zo’n afspraak, zo’n zogenoemd financieel ventiel, wordt in een deel van de afspraken al opgenomen. Toch als het er wel is, ontbreekt bij het Rijk de bereidheid om hier gebruik van te maken wanneer dat nodig is.”
Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Je kunt het lezen als een blanco cheque, maar dat kan niet de bedoeling zijn”
Toch zorgt het begrip financieel ventiel in eerste instantie voor wat ruis op de lijn. Raadslid Jim Lo-A-Njoe van D66: “We zijn voorstander van een financieel ventiel, ook omdat wij vinden dat SNN-loterijsituaties voorkomen moeten worden. Maar onze vraag is of deze motie gaat helpen. De motie stelt nu dat onze bestuurders gediskwalificeerd worden, dat ze niet door Den Haag vertrouwd worden.” Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD kan zich daar deels bij aansluiten: “Wat er bij SNN gebeurd is willen we voorkomen, maar in de motie staat het nu alsof het overal betrekking op heeft. Dus bij elke afspraak. We hebben ‘financieel ventiel’ gegoogled, maar dat bestaat niet, dus dan denk ik, dat kun je lezen als een blanco cheque, want je kunt een ventiel hebben van een kleine band met weinig lucht, of een ventiel van een grote brand met heel veel lucht. En dan kun je dus denken, we kunnen geen afspraken maken zonder blanco cheque. Ik kan mij niet voorstellen dat dit de bedoeling is.”
Julian Bushoff (PvdA): “Ik vind dit flauw”
Bushoff kan zich vinden in de reactie van de VVD dat er duidelijk beschreven moet worden dat het gaat om afspraken over de gaswinning. Lo-A-Njoe: “Als de tekst wordt aangepast, kijk dan ook naar de woorden ‘wantrouwen’. Ons advies is, door de late indiening van deze motie, om de motie aan te houden, zodat we er een goede tekst van kunnen maken.” Bushoff: “Ik vind dit flauw. We hebben hier een heel commissiedebat over gehad. Ik heb heel duidelijk toegelicht wat de kern is. Het is niet een kwestie dat we hier nog heel lang over gaan praten.” Daarop grijpt burgemeester Koen Schuiling (VVD) in en stelt een schorsing voor van tien minuten waarbij de PvdA en D66 de tijd krijgen om tot elkaar te komen. De schorsing leidt tot een aangepaste versie van de motie, die uiteindelijk unaniem wordt aangenomen door de raad. Bushoff liet verder weten dat hij zich in wil zetten om het financiële ventiel ook in andere gemeenteraden en in Provinciale Staten op tafel te krijgen.