Groningen op zevende plek van favoriete steden

nieuws
Foto: Chris Bakker

De stad Groningen is de afgelopen jaren gezakt op de lijst van steden met met sterke reputaties in ons land. Dat blijkt uit het Steden & Streken Onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Amsterdam is dit jaar weer de favoriete stad voor de Nederlanders. Vorig jaar was dat Utrecht, maar die stad is nu naar de vierde plek gezakt. Groningen bleef op de zevende plek staan, waar het in 2019 nog op de vijfde plek stond. Uit het onderzoek blijkt dat veel middelgrote, historische steden, hun toegenomen aantrekkingskracht behouden. Het gaat onder meer om Maastricht, Utrecht, ’s Hertogenbosch en Haarlem.

Een en ander heeft onder meer te maken met de coronapandemie. Zo raakte Amsterdam vorig jaar uit de gratie vanwege alle winkel- en horecasluitingen. Ook voor bewoners bleef er weinig te beleven, terwijl de huizenprijzen bleven stijgen, Voor jongeren en tieners is en blijft Amsterdam de meest populaire stad.

De provincie Groningen neemt sinds het uitbreken van de coronacrisis de 11e plaats in op de reputatieranglijst van Nederlandse provincies. Groningen laat alleen Flevoland achter zich; daarvóór was Friesland lang de nummer elf provincie bij volwassen Nederlanders.