De stadsnatuurwandeling in de Oosterparkwijk heeft zondag flink wat belangstelling getrokken. Bij de wandeling werden deelnemers met de neus op de feiten gedrukt.
“Vier keer in het jaar organiseren we een stadsnatuurwandeling”, vertelt Hilly Kreuzen, die de wandeling samen met Adri Akkerman organiseerde. “Vandaag hebben we gekozen voor een iets andere opzet. We wilden iets met water doen, ook in het kader van slootjesdag, dat dit weekend plaatsvindt. Daarom zijn we op de fiets naar de Hunzezone gegaan. Daarmee hebben we wel gebroken met de traditie om ons op de Oosterparkwijk te richten. Het weer was voortreffelijk, en er waren rond de twintig mensen op de ‘wandeling’ afgekomen, van jong tot oud. Daar zijn we super blij mee. Op de fiets was het ook een lang lint. Er heerste het gevoel alsof we op schoolreisje gingen, haha.”
Tekst gaat verder onder de foto
Ook ‘oudere kinderen’ vinden het leuk om met een schepnet in de weer te zijn. Foto: Ellen Beck
Zorgwekkend
In de Hunzezone vond er door de deelnemers onderzoek plaats hoe de sloten er bij liggen. “Iedereen was heel geïnteresseerd, en er werden volop vragen gesteld. Maar de situatie in de Hunzezone was niet best. Ik heb bijvoorbeeld maar weinig juffers en libellen gezien. Watervlooien, waterspinnen, waterkevers en vlokreeften zijn we bijvoorbeeld helemaal niet tegen gekomen. En dat is zorgwekkend. Wat de oorzaak is? Ik denk dat het de stikstof is. Dat heeft echt zijn impact. Waarbij ik gelijk wil zeggen dat ik vind dat de boeren daar wel teveel de schuld van krijgen. Het zijn niet alleen de boeren, maar ook de mensen. De mensen die voor de goedkoopste kaas en melk gaan. Wat dat betreft zijn er veel mensen die boter op hun hoofd hebben.”
IVN: “We beseffen maar amper hoe belangrijk een sloot is”
De slootjesdagen worden georganiseerd door IVN. Woordvoerder Marjolein van der Gaag liet zaterdag namens deze organisatie al weten dat veel sloten in Nederland een onvoldoende scoren. “Het gemiddelde zit nu qua beoordeling rond de 6,3, 6.5. Waarbij er heel veel sloten zijn die niet een 5,5 halen. Ik zie dat ook in mijn eigen omgeving. Als ik met de honden wandel in het park, en de honden springen in sloot A dan is die sloot schoon, maar een sloot verderop is ontzettend smerig. Het stinkt enorm. Dat water is vervuild. Dus de aandacht die er met slootjesdagen voor de sloten is, die is heel belangrijk. We beseffen nog maar amper hoe belangrijk een sloot is.”
“Ook heel leuk voor oudere kinderen”
Terug naar de Hunzezone: “Veel mensen denken dat de slootjesdagen puur voor kinderen zijn. Maar ook voor ‘oudere kinderen’ is het heel interessant. Het blijft toch leuk om met een schepnet in het water bezig te zijn, en te kijken wat er leeft. Maar de resultaten zijn inderdaad zorgwekkend. En volgens mij hebben veel mensen dat niet in de gaten, dat de diversiteit flink onder druk staat. Ook in onze eigen achtertuin.”
De verwachting is dat de volgende stadsnatuurwandeling in september wordt gehouden.
Rechercheurs van de FIOD vielen donderdag de woning van de oud-penningmeester in Assen binnen en…
Sandra Beckerman is door het publiek van RTV Noord verkozen tot Groninger van het Jaar…
Het Groninger gemeentebestuur blijft, tegen de wens van de gemeenteraad in, aansturen op realisatie van…
FC Groningen kan met een nagenoeg fitte selectie zondag thuis aantreden tegen Almere City. Het…
In een monumentaal pand aan de Van Heemskerckstraat is vrijdagmiddag brand uitgebroken. Uit de derde…
De knip op de Eikenlaan, de Korreweg die een fietsstraat wordt, het nieuwe parkeerbeleid en…