“Je wilt niet dat dagjesmensen Selwerd en Paddepoel als een P+R-terrein gaan zien”

nieuws
foto: Bob de Vries

Het huidige parkeerbeleid zorgt ervoor dat dagjesmensen Selwerd en Paddepoel niet als een groot P+R-terrein kunnen gebruiken. Dat zegt wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer.

Broeksma reageert daarmee op vragen van de fractie van de PVV. Fractievoorzitter Dennis Ram: “We zijn benaderd door de werkgroep van Vereniging huiseigenaren Bouwfonds woningen, die 150 huiseigenaren vertegenwoordigen. Zij hebben nog steeds grote problemen met de invoering van het betaald parkeren op 1 mei. Men vraagt zich af waarom er bijvoorbeeld betaald parkeren is op zaterdag. En kan er niet een pilot gestart worden om parkeeroverlast op zaterdag af te schaffen, om te kijken hoe groot de overlast dan daadwerkelijk is?”

Wethouder Broeksma: “Problemen niet verplaatsen”
Wethouder Philip Broeksma: “Vorig jaar is door de raad het parkeerbeleid vastgesteld. Wat betreft het betaald parkeren in de weekenden, wij hebben dit verzoek niet uit de wijken gekregen. Wel zijn we met de wijken in gesprek over de tijden van het parkeerregime, maar dat is gelijk een waterbedeffect, omdat dit ook afgestemd moet worden met aangrenzende wijken, omdat je problemen niet wilt verplaatsen.”

“We willen niet dat dagjesmensen hun auto voor de deur van inwoners gaan parkeren”
Over betaald parkeren op zaterdag: “We zien dat betaald parkeren voor forenzen niet van belang is, maar het gaat wel over dagjesmensen die er hun auto parkeren. Zij zien de buitenwijken als een soort P+R, waarbij ze hun auto zo dichtbij de Grote Markt of een winkelcentrum kunnen parkeren. Op zaterdagen is het niet stil in steden. Betaald parkeren geldt niet voor de mensen die in de wijken wonen. Een parkeervergunning is geldig van maandag tot en met vrijdag, maar ook op zaterdag en zondag. Degene die hier last van krijgen zijn de forenzen, zijn de dagjesmensen. Deze mensen zijn bereid om hun auto voor de deur van andere mensen te plaatsen. En dat willen wij niet, omdat we daarvoor de P+R-terrein aan de randen van de stad hebben.”

Dennis Ram: “Lastig als bij feestjes iedereen moet betalen”
Ram: “Deze vraag komt niet uit de lucht vallen. Bewoners geven zelf aan dat ze regelgeving als een belemmering ervaren, dat ze vinden dat hierdoor de leefbaarheid onder druk staat. Bijvoorbeeld wanneer er een feestje is, dat bezoekers dan allemaal moeten betalen. Daarom wordt er gepleit voor een dag in het weekend waarop dit mogelijk is. Deze bewoners ervaren ook niet de verkeersstromen vanuit Paddepoel richting de binnenstad, ook niet voor de invoering van het betaald parkeren in deze wijk. Dus kunnen we niet een pilot starten?”

Broeksma: “Het verbaast mij dat deze vraag via u komt”
Broeksma: “Het verbaast mij dat deze vraag via u komt. Een bewonerscomité of bewonersvereniging kan met ons als gemeente bellen. Ze kunnen aangeven als ze ergens mee zitten. Nu bent u een soort boodschapper namens het wijkcomité. Als gemeente zijn we namelijk altijd bereid om met bewoners in gesprek te gaan.”

Broeksma: “Ik ben van de directe democratie”
Op dat moment grijpt voorzitter Hans Sietsma in: “Het mag hè, dat raadsleden de belangen van wijkbewoners vertegenwoordigen.” Dennis Ram: “Ik heb een volksvertegenwoordigende taak. Ik stoor me hier aan. Ik ervaar enige irritatie.” Broeksma: “Ik ben bereid om met bewoners in gesprek te gaan. En ik wil niet afdoen aan uw volksvertegenwoordigende taak. Maar ik ben van de directe democratie.”