Mariska de Jong is dinsdag winnaar geworden van het WK snertkoken dat op het Alfa-college aan de Kluiverboom werd gehouden. Het WK vond voor de 27ste keer plaats.
Het WK snertkoken wordt normaal gesproken in de wintermaanden gehouden. Vanwege de coronapandemie kon de editie van 2021 niet gehouden worden, en viel ook 2022 in het water. Om toch een wereldkampioenschap te organiseren werd besloten om de wedstrijd naar juni te verplaatsen. Uiteindelijk gingen dertig deelnemers de strijd aan, waarbij gestreden werd om een bokaal. Een deskundige jury was aanwezig om de kandidaten te beoordelen. Daarbij werd behalve op smaak, geur en kleur ook gelet op hygiëne, bereiding en presentatie.
Mariska de Jong ging er uiteindelijk met de prijs vandoor. Volgens de jury was haar snert bijzonder: “Het was een hemelse snert met rituele kruiden uit eigen tuin.” De 28ste editie van het WK snert en stamppot koken wordt hoogstwaarschijnlijk weer in februari gehouden.