Studenten die door de energiecrisis niet goed rond kunnen komen, kunnen aanspraak maken op de bijzondere bijstand. Dat heeft wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) van Armoede woensdag laten weten.
Diks reageerde daarmee op vragen van de fracties van D66, Student & Stad, GroenLinks en de PvdA. Raadslid Mirjam Gietema van D66: “Het lijkt ons verstandig om een energietoeslag voor studenten mogelijk te maken. Het uitsluiten van deze groep is juridisch niet houdbaar, en kan grote gevolgen hebben.”
Wethouder Diks: “Studenten kunnen aanspraak doen op bijzondere bijstand”
Wethouder Diks: “U verwijst specifiek naar een uitzending van Nieuwsuur waarin aandacht werd besteed aan het feit dat gemeenten wordt geadviseerd om studenten geen energietoeslag toe te kennen. Echter stellen juristen dat uitsluiting onrechtmatig is. Wat wij als gemeente doen is het beleid uitvoeren zoals het kabinet dat wil. Juristen kunnen deze opvatting hebben, maar andere juristen hebben weer een andere mening. Wat wij precies doen? Wij zien ook dat er studenten in de problemen komen. Studenten die ook niet in de minima-groep vallen. We hebben gezegd dat deze studenten aanspraak kunnen maken op de bijzondere bijstand. Normaal is deze bijzondere bijstand niet voor de energietoeslag, maar deze hebben we daar nu wel voor open gesteld.”
“Je wilt niet dat er 4.800 euro naar een studentenhuis gaat, en een alleenstaande moeder het met 800 euro moet doen”
Diks laat weten dat er informatie is gestuurd naar onderwijsinstellingen en organisaties over de mogelijkheden waar studenten in problemen gebruik van kunnen maken. “Het openen van een energietoeslag levert ook onduidelijkheden op. Studentenhuizen zijn qua woonvorm heel ingewikkeld. Als er in één huis meerdere studenten wonen dan moet het niet zo zijn dat door de energietoeslag de studenten samen 4.800 euro op gaan strijken, terwijl een alleenstaande moeder het met 800 euro moet doen. Daarom lijkt ons een individuele aanpak beter, waar gebruik van kan worden gemaakt als studenten in de problemen komen.”
Rechtszaak
Gietema: “Nu weet ik dat er vanuit een groep studenten, waar ook Volt bij betrokken is, om de energietoeslag toch via de rechter af te dwingen.” Diks: “Ik ga hier in het openbaar niet met u filosoferen over eventuele rechtszaken. Wat ik al zei, als er nu studenten zijn die in de problemen zitten, dan kunnen zij gebruik maken van een bijzondere bijstand. Er is echt oog voor de problematiek.”