Twee ‘ernstige incidenten’ op Groningen Airport Eelde; luik valt van traumaheli en ‘bijna crash’

nieuws
Foto: Michael Huising - 112groningen.nl

Op Groningen Airport Eelde vonden sinds november 2020 twee ‘ernstige incidenten’ plaats met luchtvaartuigen. Eind 2020 kwamen twee leerling-piloten bijna met elkaar in botsing tussen Yde en Tynaarlo en in februari van dit jaar verloor een traumahelikopter van het UMCG een inspectieluik boven Bunne.

Dat blijkt uit de Kwartaalrapportage Luchtvaart van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Dit rapport werd donderdagmiddag naar buiten gebracht.

Het meeste recente incident vond plaats op 7 februari van dit jaar. Een traumahelikopter van het UMCG steeg op vanaf Eelde en ging in zuidwestelijke richting naar een oproep. Die werd kort na het opstijgen geannuleerd, waarop de helikopter weer richting Eelde ging. De bemanning merkte boven Bunne een ‘onbekend geluid’ op, maar de helikopter leek geen mankementen te vertonen. Eenmaal terug op de grond werd duidelijk wat er was gebeurd, want een motorinspectieluik van de helikopter was verdwenen. Dit metalen object (van 30 bij 60 centimeter) was van de helikopter gevallen.

Bijna crash op 300 meter hoogte

Het tweede ‘ernstige incident’ vond plaats in november 2020. Twee éénmotorige vliegtuigjes, met daarin een leerling-piloot en een instructeur, waren rond de luchthaven bezig met trainingsvluchten. Tussen Yde en Tynaarlo vlogen de twee toestellen bijna recht op elkaar af op een hoogte van ongeveer driehonderd meter. In één van de twee toestellen wist de leerling-piloot op het laatste moment in te grijpen. In het andere toestel greep de instructeur de stuurknuppel en draaide snel weg van het andere vliegtuig. De twee vliegtuigen misten elkaar op ongeveer 150 meter.

Volgens de onderzoeksraad werd dit ongeluk veroorzaakt door een communicatiefout van de luchtverkeersleider, die druk was om twee andere vliegtuigen bij elkaar vandaan te houden. De piloten in één van de toestellen werden ook verblind door de laagstaande zon, waardoor ze het tegemoetkomende toestel pas op het laatste moment zagen. Daarnaast zorgen de vliegroutes rond het vliegveld al vaker voor dit soort bijna botsingen.