Het UMCG krijgt een subsidie van 900 duizend euro van het Nationaal Programma Groningen. Met het geld moeten psychische problemen beter en sneller aangepakt worden.
Het ziekenhuis wil met dit geld de psychische gezondheid verbeteren van inwoners van de provincie Groningen, met name jongvolwassenen. Dit door initiatieven op het gebied van psychische gezondheid te bundelen. Met een gezamenlijke aanpak kunnen gemeenten, scholen, zorgverleners en inwoners psychische problemen eerder en beter signaleren, vroeger ingrijpen en beter behandelen. Doel is om in tien jaar tijd het aantal inwoners met psychische klachten met 10 procent te verminderen.
Het aantal mensen met psychische problemen is In Groningen erg hoog, De vraag naar gespecialiseerde zorg is groot en de GGZ barst uit haar voegen. Dat geldt vooral voor de jeugdzorg. Dat heeft veelal te maken met de dreiging van nieuwe aardbevingen en met de trage afhandeling van de aardbevingsschade. Dit versterkt de gevoelens van angst en somberheid. De meeste psychische aandoeningen ontstaan vóór het 25e levensjaar, dus de periode waarin mensen hun opleiding afronden, aan het werk gaan, langdurige relaties aangaan en een gezin stichten. Door psychische problemen lukt dit veel minder goed, met grote gevolgen voor hun latere leven.
Met de subsidie gaat het UMCG een netwerk opzetten, samen met diverse partners. Het gaat onder meer om zorgaanbieders, scholen, sportclubs, werkgevers, gemeenten en GGD. Hierin kunnen partijen van elkaar leren op het gebied van het voorkomen van psychische problemen. Dit leidt tot meer samenhang in projecten gericht op het verbeteren van psychische gezondheid. Succesvolle projecten kunnen dan meteen in de hele provincie ingezet worden.