Categorieën: Nieuws

Broeksma: “Geld dat we ophalen met onze eigen zonneparken moet niet in China belanden”

Geld dat verdiend wordt met eigen zonne- en windmolenparken moet in de eigen gemeente gebruikt worden om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de energietransitie. Dat heeft wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Energie gezegd.

Broeksma zei dit in het kennismakingsgesprek met de wethouders dat door Forum Groningen, Dagblad van het Noorden en OOG Tv was geïnitieerd. De wethouder werd specifiek gevraagd naar de energietransitie, waarbij het belangrijk is om genoeg draagvlak te hebben. Maar hoe ga je daar mee om. Broeksma: “De energietransitie heeft twee aspecten. Enerzijds is er de techniek, anderzijds gaat het over mensen, over huishoudens. Als gemeentebestuur zeggen we niet, dit moet er gebeuren. Maar we zien wel mensen aankloppen die vragen hoe ze iets kunnen en moeten doen. En dat zorgt in de gemeente voor een tweedeling.”

“Energietransitie had dertig of veertig jaar eerder moeten beginnen”
Broeksma vertelt verder: “Het heeft met de toeval van geboorte te maken. Het toeval waar je wieg heeft gestaan. Ik heb vijf kinderen grootgebracht, waarvan er twee pleegkinderen zijn. Deze twee kinderen zijn in andere omstandigheden geboren, en ik zie hoeveel verschil het kan maken in welk gezin je bent grootgebracht. Dan gaat het over kansen. In de energietransitie zie je een zelfde verschil. Er is een groep die de verduurzaming wel kan betalen, en een groep die dat niet kan. Zij kunnen aankloppen bij de bank, maar ze kunnen geen lening krijgen. Dat is tegelijkertijd ook de groep die het meest kwetsbaar is. De oorlog in Oekraïne was ook niet nodig om ons dat te laten inzien. Wel dat de energietransitie eigenlijk dertig of veertig jaar eerder had moeten beginnen.”

“De komende jaren duizenden, hopelijk tienduizenden, huishoudens van het aardgas af krijgen”
“Maar nu we bezig zijn, gaan we dat ook verder inzetten. De afgelopen Collegeperiode hebben we duizenden huishoudens in de gemeente van het aardgas kunnen krijgen. Ook de komende jaren willen de duizenden, hopelijk tienduizenden, huishoudens van het gas af krijgen. Maar we zijn ook bezig met duurzame projecten, zoals windmolens. We hadden twee locaties voor ogen, waarbij één van de locaties is afgevallen. Op de andere plek zijn we in gesprek hoe en waar we dat kunnen realiseren. Daarbij vind participatie ook volop plaats. Als mensen volop worden betrokken bij de plannen dan kun je nog steeds zeggen, het uitzicht vind ik niet mooi, maar de windmolen is wel deels van jou zelf en helpt jou je energierekening te verlagen. En dan kijk je er anders tegen aan.”

“Geld dat we ophalen met onze zonneparken moet niet in China terecht komen”
“Wat ik de komende vier jaar, de komende vier maanden of de komende vier weken wil realiseren is dat gemeentelijk energiebedrijf. Geld dat wij ophalen met onze zonneparken of onze windmolenparken, dat moet hier blijven. Dat moet niet verdwijnen naar België, China of in de zakken van één van de investeerders. Noem het egoïsme, maar ik vind het heel belangrijk dat het geld hier blijft. We hebben middelen nodig om iedereen mee te krijgen in de energietransitie. Daar wil ik me de komende jaren sterk voor maken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tot en met het weekend veel bewolking, vrij zacht en vrijwel droog

De komende dagen zien we weinig verandering in het weer: de zon is vrijwel onzichtbaar…

7 uur geleden

Aangeschoten vrouw botst op verkeersheuvel

Een 38-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van dinsdag op woensdag aan de…

17 uur geleden

Waterlekkage en stroomstoring in Tasmantoren

De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt naar de Tasmantoren in de Stad. Dat meldt RTV Noord.…

1 dag geleden

Auto te water langs N360 bij Ten Post

De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt voor een incident langs de N360 bij Ten Post. Een…

1 dag geleden

Groningers tweede tijdens landelijk islamitisch badmintontoernooi

Zondag 22 december hebben Stadjers Raheel Ahmed en Haris Zaman de tweede prijs binnengehaald in…

1 dag geleden

Oud-stadsdichter Myron Hamming nieuwe ambassadeur Unicef

Myron Hamming, voormalig stadsdichter van Groningen, is sinds deze week Awareness Ambassadeur bij Unicef Nederland.…

1 dag geleden