In een vitrine in het gemeentekantoor aan het Harm Buiterplein worden sinds dit weekend vondsten tentoongesteld die opgegraven zijn op de voormalige Pino-locatie.
De Pino-locatie is een verwijzing naar pizzeria Pino aan de Hereweg. In januari 2017 werd begonnen met de sloop van dit gebouw, nadat de afbraak 25 jaar was tegengehouden. Na de sloop gingen archeologen van de gemeente Groningen aan de slag. “Bij de opgraving hebben we een grote hoeveelheid ‘stadsafval’ gevonden”, laten de gemeentelijke archeologen weten. “Het afval bevond zich in een gedempte gracht. Of deze gracht ook onderdeel uit heeft gemaakt van de Helperlinie, die op de locatie de Hereweg heeft gekruist, is onduidelijk.”
Bijlen en aardewerk
Bij de opgravingen werden bijzondere vondsten gedaan, waaronder munten en leren schoenen. Een deel van deze vondsten is op dit moment te bekijken in de vitrine. Daarnaast zijn er ook andere vondsten te bekijken die op andere plekken in de gemeente zijn gevonden. Het gaat onder andere om twee bijlen uit de trechterbekerperiode die gevonden zijn op het Europapark en bij de Peizerweg. Bij De Linie werd er aardewerk gevonden, afkomstig uit de IJzertijd.
Oude entree van Groningen
Terug naar de Pino-locatie. Volgens stadshistoricus Beno Hofman was de voormalige pizzeria het laatste gebouw dat over was gebleven van de oude entree van Groningen. “Hoe oud de oorspronkelijke bebouwing op de plek van ‘Pino’ is, is niet met zekerheid te zeggen”, meldt Hofman. “Bij de instelling van het kadaster in 1832 is er ter plekke in elk geval een koemelkerij of boerderij te vinden, in die tijd toebehorend aan koemelker Berend Schiering. Later zijn z’n schoonzoon Menke van der Wolde en kleinzoon Berend van der Wolde (1849-1893) eigenaren. De laatste opent in de jaren tachtig van de negentiende eeuw, na de komst van de paardentram, in zijn voorhuis een café. Op de locatie ernaast is op dat moment al langer een koffiehuis-herberg, het latere Boschhuis.
Sterrebos
Bepalend voor de historie is de aanleg van de Helperlinie. Dit gebeurde eind zeventiende eeuw. “In 1765 wordt aan de binnenzijde van de vestingwerken een vrijwel vierkant bos aangelegd naar een ontwerp van stadshovenier J.C. Becker. Vanuit een centrale open ruimte laat Becker acht rechte lanen in alle richtingen lopen, waardoor een in die tijd met name bij jagers zeer populair ‘sterrebos’ ontstaat. De Helperlinie wordt de grens van het Groninger stadsgebied.”
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…
De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…
Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…
Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…