Aanpak Ring Zuid heeft afgelopen week een historische afbeelding geplaatst op de noordwand van het A28-viaduct aan de Brailleweg. Dat laat Aanpak Ring Zuid woensdag weten.
De afbeelding is afgedrukt op dertig betonnen panelen en is in totaal ongeveer 45 meter lang. Het laat de stad Groningen uit ongeveer 1750 zien. De afbeelding is van origine een kopergravure die opgenomen was in de Civitates orbis terrarum, het eerste deel van de stedenatlas van Georg Braun en Frans Hogenberg. De eerste druk van deze atlas verscheen in 1572.
Groeninga of Groninga
De afbeelding is vanwege verschillende aspecten bijzonder. Groningen werd in die tijd nog Groeninga of Groninga genoemd. De kunstenaar was tevens behulpzaam om de belangrijkste bouwwerken te vermelden, hoewel dat niet heel secuur gebeurde. Zo ligt in de ets de Oosterpoort aan de westzijde en Hoogkerk aan de oostzijde. Ook ontbreekt er een naam bij de grootste kerk in de afbeelding, de Martinikerk. Ook is de Herepoort te zien.
Andere viaducten
Het A28-viaduct aan de Brailleweg is niet het enige viaduct dat een historische afbeelding gaat krijgen. Ook de viaducten Concourslaan, de Paterswoldseweg, het Noord-Willemskanaal en de Europaweg krijgen een afbeelding, waarbij de afbeelding steeds een relatie zal hebben met de locatie.
Foto’s van het kunstwerk zijn te bekijken op deze website.
De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…