Lifelines ontvangt deze donderdag in Leeuwarden de 50.000e deelnemer voor de derde ronde van dit langlopende gezondheidsonderzoek.
De deelnemers aan Lifelines komen sinds 2006 elke vijf jaar langs voor een uitgebreide meting. Dankzij deze herhaling van metingen is Lifelines gegroeid tot een van de grootste biobanken ter wereld. De verzamelde gegevens worden gebruikt door onderzoekers en beleidsmakers om beleid en betere therapieën te ontwikkelen voor de preventie en behandeling van ziektes.
Lifelines is met 167 duizend vrijwillige noordelingen gestart als project van het UMCG. Omdat in de loop der jaren een aantal mensen is verhuisd, gestopt of overleden, zijn in de tweede onderzoeksronde (2014 – 2017) 120 duizend deelnemers onderzocht. In de huidige derde ronde worden 100 duizend mensen ontvangen.
De deelnemers aan Lifelines vormen een soort tijdmachine waarmee onderzoekers terug kunnen gaan in de tijd. Er zijn dan ook verschillen te zien in de metingen uit de eerste en derde ronde. Zo is ruim 65 procent van de volwassen deelnemers de afgelopen 15 jaar zwaarder geworden. Tegelijkertijd zijn de deelnemers vaker gaan wandelen in hun vrije tijd. De data van Lifelines zijn ook veelvuldig gebruikt voor onderzoek naar de gevolgen van corona.
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bij knooppunt Euvelgunne vinden dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht afsluitingen plaats voor verkeer vanaf de zuidelijke…