Categorieën: Nieuws

‘Verbetering waterkwaliteit enige optie om blauwalg uit Gronings zwemwater te krijgen’

Het is moeilijk om te zeggen of de komende dagen minder blauwalg in het water komt. Dat zegt dijkgraaf Roeland van der Schaaf van waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap probeert op verschillende manieren de kwaliteit van het water te verbeteren, zodat er gezwommen kan worden.

“Blauwalg moet je eigenlijk op twee manieren bestrijden”, vertelt Van der Schaaf. “Aan de ene kant heeft het te maken met het weer, daar kan je niet veel tegen doen. Hoe heter het is, hoe meer blauwalg. Wat we wel doen als Noorderzijlvest en andere waterschappen is om de structurele oorzaken van de toename van blauwalg tegen te gaan.”

Oppassen voor blauwalg

Vooralsnog zijn er twee plekken in de gemeente Groningen waar zwemmers op moeten passen voor blauwalg: bij De Lijte aan het Paterswoldsemeer (negatief zwemadvies) en de Kardingeplas (waarschuwing).

Blauwalgen zorgen voor irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen.

Verbeteren van waterkwaliteit

“Hier bijvoorbeeld bij het Paterswoldsemeer zijn we intensief bezig met het verbeteren van de waterkwaliteit, zodat de blauwalg daar minder van profiteert. Een van de dingen die helpt, is bijvoorbeeld ijzerzand. Daarmee proberen we het water zo te verbeteren, dat er minder blauwalgen komen”, aldus Van der Schaaf.

Daarnaast probeert het waterschap te voorkomen dat er te veel voedselrijke stoffen in het zwemwater terecht komen, waar de blauwalg van leeft. “Dat doen we met bijvoorbeeld met stuwen, waterkwaliteitsmaatregelen en samen te werken met andere organisaties hier.”

Minder maaiafval helpt

Van der Schaaf: “Ik hoor wel eens: je moet meer doorspoelen. Dat helpt dus niet. Blauwalg is niet iets dat je kan wegspoelen of met mengen weg kan halen. Dan zal je echt structureel de waterkwaliteit moeten verbeteren. Wat ook helpt is als mensen zelf geen maaiafval of ander afval in het water gaan dumpen. Dat leidt alleen maar tot meer nitraten en fosfaten in het water. Dat is gunstig voor blauwalg, maar niet als je wil gaan zwemmen.”

Chris Bakker

Recente berichten

Egbert Modderman uitgeroepen tot Talent van het Jaar: “Ik ben een zondagskind”

Kunstschilder Egbert Modderman uit de stad is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar…

1 uur geleden

Nederlagen voor Forward en GVAV, Stadsderbyzege voor SC Stadspark

Voor de tweede klassers  uit Stad die in actie kwamen was het een slechte middag,…

2 uur geleden

Donar niet opgewassen tegen Spirou Basket

Donar heeft zondagmiddag in Charleroi verloren van Spirou Basket. Ondanks de steun van tientallen meegereisde…

2 uur geleden

FC vervangt door brand getroffen koffiehokje: “Gastvrijheid is hoe het moet”

Bij de Euroborg is het door brand getroffen koffiehokje bij het uitvak vervangen door een…

3 uur geleden

Happietaria opent de deuren: “Strijden tegen onrecht en armoede”

Pop-up restaurant Happietaria heeft sinds deze week haar deuren geopend aan de Henri Dunantlaan. Het…

4 uur geleden

Veel belangstelling voor natuurijsschaatsen op Kardinge: “Hoort bij onze cultuur”

Op de ijsbaan van Kardinge vond zaterdagavond het natuurijsuur plaats. Volgens Hein Schepers van de…

5 uur geleden