Het Groninger Landschap deelt de zorgen van minister Henk Staghouwer (ChristenUnie) van Landbouw over de vogelgriep. De vogelgriep is het afgelopen jaar endemisch geworden.
“Wij zijn bezorgd over de situatie”, vertelt landschapsbeheerder Arjan Hendriks van Het Groninger Landschap. “In ons eigen gebied valt de situatie op dit moment mee. Zo nu en dan treffen we een dode vogel aan. Laatst trof ik een dode grote stern aan en een kokmeeuw. Als wij zoiets aantreffen sturen we het kadaver naar het Dutch Wildlife Health Centre. Uit onderzoek bleek dat het in beide gevallen om vogelgriep ging. Als we buiten ons gebied kijken dan zien wij verontrustende berichten. Bijvoorbeeld de populatie grote sterns op Texel. Complete kolonies zijn daar weggevaagd. En dat is vreselijk. Collega-beheerders die zich uit de naad werken, en dan overkomt je dit. Waarbij het ook nog eens een hele langzame en pijnlijke dood is voor de vogels.”
“Blijf van dode vogels af”
Volgens Hendriks is het belangrijk om uit de buurt te blijven van dode dieren. “Als je de komende periode een wandeling of fietstocht maakt door onze gebieden en je ziet een dode of zieke vogel, blijf er dan vanaf. En dat klinkt gek, want zeker als een dier hulp nodig heeft, wil je helpen. In dit geval moet je dat niet doen omdat je dan het virus verder kunt verspreiden. Neem in zulke situaties contact met ons op. Wij ruimen dan het kadaver op en sturen het op voor verder onderzoek.”
Minister Staghouwer (ChristenUnie) van Landbouw: “Vogelgriep is nu ook aangetroffen bij ooievaars”
In een brief aan de Tweede Kamer omschrijft minister Staghouwer de situatie als zorgelijk. “De situatie verbetert niet en de sterfte bij wilde vogels gaat onverminderd door. Normaal gesproken wordt de vogelgriep in de zomer niet meer aangetroffen, maar na een winter met veel besmettingen worden er nog steeds veel besmette vogels gevonden, waarbij het virus nu ook is aangetroffen bij ooievaars.”
Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren): “De vogelgriep is maar een kwinkslag verwijderd om overdraagbaar te worden op mensen”
In februari werd er vogelgriep aangetroffen op een pluimveebedrijf in Woltersum. Naar aanleiding daarvan vond er een debat plaats in de Groningse gemeenteraad. Toenmalig fractievoorzitter Kirsten de Wrede van de Partij voor de Dieren was toen helder in haar bewoording: “Nu de vogelgriep hier is uitgebroken, maken wij ons enorme zorgen omdat de vogelgriep maar een kwinkslag verwijderd is om overdraagbaar te worden op mensen. Virologen sidderen op dit moment wat er gaande is in de natuur. De vogelgriep was een seizoensgriep, maar is nu endemisch geworden. Het gaat niet meer weg, het blijft onder ons. Daarbij is het virus hoog pathogeen geworden, waardoor het gevaarlijker en dodelijker is geworden. We hebben het over een virus dat ontstaan is in pluimveehouderijen, bij dieren die genetisch ontzettend zwak zijn. Het virus raast met gemak door zo’n bedrijf heen, en heeft alle ruimte om te muteren. Het is een tikkende tijdbom industrie.”
Arjan Hendriks: “Een oplossing is er niet”
Hendriks is het met de woorden van De Wrede eens: “De oorsprong van dit virus ligt inderdaad in de pluimveesector. En er is geen oplossing voor. Je kunt wilde vogels niet een weekje quarantaine verplichten. Het enige wat er gedaan kan worden is melding maken als er een dode vogel wordt aangetroffen zodat deze geruimd kan worden. Ruimen is belangrijk omdat anders andere dieren met het kadaver aan de haal gaan, waardoor ook zij besmet kunnen raken. Denk aan andere vogelsoorten of vossen. En uiteindelijk is het ook een gevaar voor de mensen. Net als bij andere virussen muteert ook dit virus. Een oplossing is er niet. We kunnen niet op een knop drukken dat het stopt. Dus ja, we zijn bezorgd.”