Categorieën: Nieuws

Stichting De HulpExpress stopt definitief

Stichting De HulpExpress stopt definitief. Dat laat de organisatie via sociale media weten.

Ruim een maand geleden werd bekend dat de gemeente Groningen De HulpExpress vanaf 1 januari 2023 geen subsidie meer wil geven. Na vele jaren wil Sietze den Iseger stoppen als voorman en wilde hij daarbij het werk en de leiding overdragen aan drie andere vrijwilligers. Het bericht over het stopzetten van de subsidie zorgde voor onduidelijkheid, waar de gemeente de afgelopen periode gesprekken over voerde. De stichting helpt mensen met weinig inkomen bij klussen, verhuizen, het wegbrengen van grofvuil, de tuintjes opknappen of het bezorgen van boodschappen van De Voedselbank.

Pand ontruimen
“We stoppen per 1 augustus”, schrijft De HulpExpress op sociale media. Men laat weten een nieuwe huurder te zoeken voor het pand aan de Ulgersmaweg. Conny Eldering van Handig in de Buurt meldt dat De HulpExpress met de gemeente Groningen niet tot een oplossing is gekomen en daarom definitief stopt. Eldering: “Men is bezig het pand te ontruimen en aan mij werd gevraagd of ik ook belang heb bij het gereedschap dat men heeft. Daar hebben we uiteraard belangstelling voor, en we zullen er voor zorgen dat het gereedschap een goede bestemming krijgt.”

Jimmy Dijk (SP): “Er gaat een gat vallen als men gestopt is”
De SP stelde vorige maand vragen over de situatie. Fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Ik heb de geruchten ook gehoord dat men definitief gestopt is. Officieel heb ik echter nog niets vernomen. Ik weet dat er gesprekken zouden plaats vinden met de gemeente. Mocht De Hulpexpress nu definitief gestopt zijn, dan zou dat erg zonde zijn. Ook omdat er een gat gaat vallen. De afgelopen tijd is het een voorziening geweest die veel heeft betekend. Van het ophalen van grofvuil tot het onderhouden van tuintjes en het klussen in woningen.”

“Hoe moet je de taken op gaan vangen?”
Dijk weet niet hoe de gesprekken verlopen zijn: “Ik ben daar niet bij geweest. Vorige maand hebben we vragen gesteld en daar volgde een heel kort antwoord op dat de gemeente de waarde van de stichting in zag en dat men in gesprek is. De situatie roept wel direct allemaal vragen op hoe je de taken nu op moet gaan vangen. Hoe ga je de voorzieningen als het ophalen van grofvuil nu organiseren? Dat is wellicht ook iets om in de gemeenteraad te bespreken. Je ziet dat vaker bij initiatieven in de wijk. Het wordt met veel enthousiasme en zorg gerund, maar bij een kink in de kabel zijn het organisaties met een behoorlijk fragiel fundament. Het lijkt me goed om te kijken hoe we die structuur kunnen verstevigen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Bewegen is Goud wil nieuwe sporthal in Groningen Zuid

De Stichting Bewegen is Goud wil een openbare sporthal in Groningen Zuid. Dat schrijft de…

3 uur geleden

Dinsdag droog en zonnig, later deze week kans op nevel en mist

Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…

11 uur geleden

Noor Groningen uitgeroepen tot beste restaurant in Groningen

Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…

11 uur geleden

Stadjer veroordeeld voor stalking en het ongevraagd delen van naaktfoto’s

Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…

12 uur geleden

Medische drone van de toekomst tentoongesteld in UMCG

Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…

17 uur geleden

Koukleumend griezelen achter het stuur in Noordlaren: honderden mensen pakken filmpje in de auto

Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…

17 uur geleden