Vakbond VVMC is verbaasd over het besluit van de NS om dinsdag in vrijwel het hele land geen treinen te laten rijden. De vakbond zegt dat het een beslissing is van de NS.
“Wij zijn vorige week begonnen met actievoeren voor een betere cao”, vertelt vakbondsman Wim Eilert. “Als eerste werd er in de noordelijke provincies gestaakt, afgelopen vrijdag was de Randstad aan de beurt en vandaag wordt er gestaakt in de regio noordwest. Vorige week hebben we aangekondigd dat er morgen gestaakt wordt in Midden-Nederland. De NS heeft nu een dag voor de actie bekendgemaakt dat er in het hele land geen treinen rijden. Ja, daar keken wij als vakbond wel van op.”
Waarom geen pendeltreinen tussen Groningen en Zwolle?
Via sociale media zijn berichten te lezen waarom de NS geen pendeltrein kan laten rijden tussen Groningen en Zwolle. Eilert: “Het is niet aan mij om daar iets over te zeggen. Dat er ook in andere regio’s geen treinen rijden is een beslissing geweest van de NS. Ik heb begrepen dat de NS elders in het land wel wat pendeltreinen gaat laten rijden. Wij leggen in ieder geval, samen met vakbonden FNV en CNV, morgen het werk neer in de regio midden, zoals we dat ook van tevoren hebben aangekondigd.”
Regionale vervoerders rijden wel
De NS laat in een verklaring weten dat een staking in de regio Midden-Nederland impact heeft op heel Nederland. “Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland”, aldus Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS. “Voor de aangekondigde staking van dinsdag zijn alle scenario’s op tafel gelegd, maar we zien geen mogelijkheid om op een verantwoorde manier een dienstregeling te rijden.” De treinen op het traject Amsterdam Centraal naar Schiphol rijden dinsdag wel, evenals de Eurostar en de Thalys. Ook rijden de treinen van regionale vervoersbedrijven als Arriva en Keolis volgens de dienstregeling.
Staking voor betere cao
De staking van dinsdag is de vierde ‘etappe’ in een estafettestaking. De medewerkers staken voor een automatische compensatie voor prijsstijgingen, een eenmalige uitkering van zeshonderd euro en oplossingen voor de almaar oplopende werkdruk vast te laten leggen in hun cao.