Vrijwilligerstekort dwingt De Brug na 50 jaar tot stop zaalvoetbal voor mensen met beperking

nieuws
Zaalvoetballen bij De Brug

‘Met een bloedend hart’ zet de stichting De Brug voorlopig een streep door het zaalvoetbal voor mensen met een verstandelijke beperking. Volgens voorzitter Albert Lubbers is het, ondanks verwoede pogingen, niet gelukt om voldoende vrijwilligers te vinden om de zaalvoetballers te trainen.

Volgens Lubbers is vanaf juni alles geprobeerd om voor voldoende vrijwilligers te zorgen, zodat de groep van ongeveer vijftien heren alsnog kon zaalvoetballen: “We hebben 50.000 flyers verspreid, berichten gedeeld via Sport050 en sociale media, we zijn zelfs naar de ACLO geweest om te proberen om onder de 9.000 studenten een aantal vrijwilligers te vinden. Maar dat is niet gelukt, dus we moeten de jongens helaas teleurstellen.”

Aantal vrijwilligers sterk gedaald sinds corona

Volgens Lubbers is het aantal vrijwilligers bij De Brug in de Stad sinds corona drastisch gedaald: “Oudere vrijwilligers haken af, anderen stoppen omdat ze tijdens corona ontdekten dat het vrijwilligerswerk er niet meer bij kon. Al met al komen we daardoor overal handjes tekort. Bijvoorbeeld het wedstrijdzwemmen en in ons  ‘clubhuis’ aan de Donderslaan. We kunnen de vrijwilligers die we hebben ook niet vragen om veel meer te doen en ikzelf werk eigenlijk ook 24 uur per dag, zeven dagen in de week voor De Brug. Ik durf geen dag meer vrij te nemen. Bij het zaalvoetbal was het tekort nu zo groot dat we niet anders kunnen dan de zaalvoetballers teleur te stellen. ”

Sociaal contact

De Brug, de organisatie voor sport en bewegen voor mensen met een beperking in de provincie Groningen, werd in 1975 opgericht en zaalvoetbal was bijna vanaf het eerste uur onderdeel van de activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar komt nu voorlopig een einde aan. Lubbers: “Voor ons is dit wel een klap, helemaal omdat we de afgelopen tijd bijna constant bezig zijn geweest om alsnog nieuwe trainers te vinden. Maar die klap is nog veel groter voor onze zaalvoetballers. Voor hen is het niet alleen een sportactiviteit, maar ook een plek waar ze hun sociale contacten hebben en lekker bezig zijn.”

Als er toch vrijwilligers in Groningen zijn die zaalvoetbaltraining kunnen geven aan de groep mannen en jongens met een verstandelijke beperking, zijn ze van harte welkom. Met deze hulp kunnen de vijftien zaalvoetballers weer trainen op donderdagavond. Aanmelden kan via de website van De Brug Stad Groningen.