“Forse toename aantal vroegsignaleringen van betalingsachterstanden”

nieuws
Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Het aantal vroegsignaleringen van betalingsachterstanden bij verhuurders en energiebedrijven is fors toegenomen. Dat heeft wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) van Economische Zaken woensdag laten weten.

Bloemhoff reageerde daarmee op vragen van fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV. “Als partij maken wij ons grote zorgen over de energierekening”, vertelt Ram. “Afgelopen maandag is het kabinet met het plan gekomen om een vangnet te introduceren wanneer burgers de rekeningen niet langer kunnen betalen. Als partij vinden wij dit de verkeerde weg. Volgens ons moet je voorkomen dat mensen überhaupt in de schulden komen. Ik wil van de wethouder weten of zij dat met ons eens is. En daarnaast is het toch niet te verteren dat Groningers straks in de kou zitten en er pas hulp komt wanneer men in de put zit?”

Kader: vangnet voor mensen die hun energierekeningen niet kunnen betalen
Het plan van het kabinet dat in de pijplijn zit richt zich op mensen die hun energierekeningen niet meer kunnen betalen. Als mensen echt in de betalingsproblemen komen, en dreigen afgesloten te worden, nemen de overheid en de energiebedrijven de rekening over. De regeling gaat alleen gelden voor mensen die dit jaar een nieuw energiecontract moeten afsluiten of hebben afgesloten met variabele, hogere tarieven. Nadat een energiebedrijf verschillende keren een aanmaning heeft gestuurd zonder dat er betaald is, kan de klant worden aangemeld voor het overnemen van de schulden. Om het plan uit te voeren, wordt een speciaal fonds opgericht, als een soort stroppenpot. Naar verluidt wil het kabinet daar honderden miljoenen in stoppen. Ook energiebedrijven gaan bijdragen aan het fonds.

Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA): “Er spelen ook andere factoren”
Wethouder Bloemhoff: “De dure energierekeningen zien wij als College ook al eens groot probleem. Meneer Ram geeft dit terecht aan. Wij zien dat veel partijen, huishoudens, sportclubs en ondernemers in de problemen komen door de hoge rekeningen. Wel willen we een nuance aanbrengen. Dat mensen in de schulden komen wordt deels veroorzaakt door de hoge energieprijzen. Maar er spelen ook andere factoren. De inflatie bijvoorbeeld. Maar ook de naweeën van de coronacrisis.”

“Forse toename”
Bloemhoff vertelt verder: “Als u mij vraagt of wij precies in beeld hebben welke ondernemer in de problemen is gekomen door de hogere energieprijs, dan moet ik aangeven dat wij daar geen zicht op hebben. Wel werken we met vroegsignalerlingen. Dat is een accurate manier om iets te zeggen over de problematiek die speelt. En daarin zien wij een toename van het aantal meldingen van betalingsachterstanden bij verhuurders en energiebedrijven. In januari 2021 ging het om 3.916 meldingen. In januari 2022 om 5.159 meldingen. Dat is een hele forse toename.”

“Goed contact met ondernemers”
“Als College vinden wij dat de Rijksoverheid zich moet inzetten voor een eerlijkere oplossing. De oplossing zit niet aan de onderkant, en we moeten voorkomen dat mensen in de schulden komen. In de gemeente Groningen zitten relatief weinig grote energieverbruikers. We hebben als gemeente ook een contact met ondernemers, en we hebben een duidelijk beeld van de problemen die er spelen door de stijgende kosten. Wel kunnen de problemen flink verschillen.”

Mirjam Gietema (D66): “Zijn dit alleen huishoudens?”
Raadslid Mirjam Gietema van D66: “Ik hoor u nu verschillende cijfers noemen. Zijn dit huishoudens?” Wethouder Bloemhoff: “Het gaat om een vroegsignalering van het aantal meldingen in januari 2021 en de situatie een jaar later. Het tweede deel van uw vraag is een technische vraag en dat antwoord laat ik u schriftelijk toe komen.”