Categorieën: Nieuws

GBB waarschuwt: “Schadevergoeding IMG wordt ingezet als lokkertje waarbij je tekent voor kwijting”

De Groninger Bodem Beweging, GBB, waarschuwt mensen in het aardbevingsgebied voor de in het vooruitzicht gestelde schadevergoeding. Volgens de GBB wordt het ingezet als lokkertje waarbij je in de toekomst niet nieuwe schades op hetzelfde adres kunt melden.

Dinsdagmiddag werd duidelijk dat Groningers in het bevingsgebied, die in het verleden geen of een geringe schadevergoeding kregen, hier binnenkort alsnog aanspraak op kunnen maken. Het IMG gaat zo’n 40.000 adressen de mogelijkheid bieden om de schadevergoeding aan te vullen tot een maximale vergoeding van vijfduizend euro. Het gaat om adressen waar de vaste vergoeding eerder nog niet mogelijk was, bijvoorbeeld omdat er al een schademelding op het adres is geweest. “Het gaat om een bedrag dat eenmalig wordt uitgekeerd, zonder tussenkomst van een schade-expert”, reageert Merel Jonkheid van de GBB.

“Je kunt nooit meer nieuwe schades op hetzelfde adres melden”
Jonkheid: “Destijds hebben we al voor de regeling gewaarschuwd. We zijn van mening dat het IMG de vaste vergoeding vooral inzet als lokkertje en om op de kosten van experts te besparen. Gedupeerden, doorgaans geen schadedeskundigen, moeten vooraf goed kunnen inschatten of de schade voor maximaal vijfduizend euro gerepareerd kan worden. Maar wat nog belangrijker is, als je gebruik maakt van de vaste vergoeding, dan teken je voor een finale kwijting. Dit betekent dat je nooit meer eventuele nieuwe schades op hetzelfde adres kunt melden.”

Huizinge
Er is op die regel één uitzondering. “Als er na een nieuwe beving die ter plekke een snelheid van 5 mm/s heeft, ontstaat er het recht om na het aannemen van de vaste vergoeding nogmaals een schademelding bij het IMG te doen. Ter illustratie, na de zwaarste aardbeving tot nu toe, de beving bij Huizinge tien jaar geleden, werd er slechts in een cirkel van 7 kilometer rond de plek van de beving een snelheid van 5 mm/s gemeten. Ook cumulatieve schade door toedoen van een opeenstapeling van lichtere bevingen kan dus niet meer gemeld worden bij het schadeloket.”

“Maak er alleen gebruik van als je zeker weet dat er nooit meer bevingen bij jou in de buurt zullen voorkomen”
Volgens de GBB hebben ongeveer 40.000 huishoudens in het bevingsgebied recht op het bedrag. “Maar ook voor hen geldt, bij gebruik van de aanvullende vaste vergoeding teken je voor een finale kwijting, en kun je dus nooit meer eventuele nieuwe schades op hetzelfde adres melden, tenzij er een zware beving plaatsvindt. Wij vinden het belangrijk om hier nogmaals voor te waarschuwen. Maar alleen gebruik van de regeling als je zeker weet dat de schade met vijfduizend euro te repareren is, en je er zeker van bent dat er nooit meer bevingen bij jou in de buurt zullen voorkomen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Maanden extra onderzoek nodig naar ondergrond en financiën tijdelijke vervanging Gerrit Krolbrug’; raad en college unaniem voor ‘krachtig signaal’ naar rijk

Na de Fietsersbond uit ook het Platform Gerrit Krolbrug, samen met een aantal bewonersorganisaties, grote…

7 minuten geleden

De Doperse Dis wint de Barmhartige Samaritaan-prijs 2024

De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…

2 uur geleden

Groningse gemeenteraad roept op tot volledig stopzetten gaswinning

De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…

9 uur geleden

FC Groningen uit bekertoernooi geknikkerd na 3-1 nederlaag tegen AZ

FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…

9 uur geleden

Geen uitzondering voor bakfiets bij milieustraat

Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een  (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…

9 uur geleden

Horeca, cultuur, groen of sport? Stad gaat prijsvraag uitschrijven voor invulling huidig busstation

Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…

10 uur geleden