“Ik ben zowel teleurgesteld als boos, dit kabinet laat studenten echt in de kou staan”

Studenten hebben geen recht op een energietoeslag. Het kabinet houdt op Prinsjesdag voet bij stuk. In Stad wordt er teleurgesteld gereageerd.

“Ik ben zowel teleurgesteld als boos”, reageert fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad. “Als je de plannen leest dan is er iets heel geks aan de hand. Niet alleen krijgen studenten geen energietoeslag, zonder dat er een fatsoenlijke reden wordt gegeven, maar er is nu ook bedacht om extra regels te koppelen aan het gebruik van de bijzondere individuele bijstand. Zo moeten studenten een energiecontract op eigen naam hebben staan willen ze gebruik kunnen maken van deze bijzondere bijstand. Dat advies wordt gegeven aan gemeenten.”

Steven Bosch (Student & Stad): “Studenten worden hier echt in de kou gezet”
Bosch klinkt flabbergasted. “Vrijwel geen enkele student heeft een energiecontract op eigen naam staan. Daarmee zeg ik dat met dit advies vrijwel geen enkele student nog gebruik kan maken van de bijzondere individuele bijstand. Ik hoop echt dat de gemeente Groningen dit advies naast zich neerlegt. En de bijzondere individuele bijstand, waar studenten nu gebruik van kunnen maken, daar moest al het één en ander voor op tafel komen om daar gebruik van te kunnen maken hè? Zo moet je bijvoorbeeld aan kunnen tonen dat je weinig inkomen hebt, en dat je kosten fors zijn gestegen. En dan komt deze regel er nog eens bij. De studenten worden hier echt in de kou gezet. Het kabinet heeft geen idee waar ze mee bezig zijn. Dit is broddelwerk.”

Yasmin Ait Abderrahman (FNV Young & United): “Studenten vallen buiten de boot”
Yasmin Ait Abderrahman is voorzitter van FNV Young & United. “Ook wij zijn teleurgesteld. Er wordt 35 miljoen euro vrijgemaakt voor energiecompensatie, maar door de voorwaarden die worden gesteld vallen studenten buiten de boot. De komende dagen wordt er in Den Haag gedebatteerd over de plannen. Wij hebben met verschillende politieke partijen contact, die het met ons eens zijn, die dit ook ter berde gaan brengen. Kijk, ik heb geen glazen bol, ik weet niet hoe het gaat aflopen. Maar er moet echt gekeken worden naar de energiecompensatie voor studenten. Studenten verdienen een gelijke behandeling net als andere bevolkingsgroepen. En ik maak me wat dat betreft echt zorgen over de tijd die voor ons ligt.”

Jennifer van der Graaf (STERK): “Er is stress”
Ook zorgen bij Jennifer van der Graaf. Zij is fractievoorzitter van Lijst STERK. “Als ik nu naar de geluiden in mijn omgeving hoor dan zijn de zorgen groot. De kosten stijgen, en ondertussen krijgen studenten geen energiecompensatie. Het geld moet wel ergens vandaan worden gehaald dus dat zorgt voor stress. Stress bovenop de stress die je hebt om je studie goed af te ronden. En de regelgeving zou voor studenten niet anders mogen zijn dan voor andere groepen.”

Bas van Dijk (HSV): “Maatwerk zou heel erg welkom zijn”
Haar collega Bas van Dijk van de Hanze Studentenbelangen Vereniging, HSV, spreekt van maatwerk. “Bij HSV zijn we sowieso van maatwerk. Het probleem is dat de situaties voor studenten nogal verschillend zijn. Als je alleen in een studio woont, of je woont met tien man in een studentenhuis, dan maakt dat nogal verschil. Als we kijken naar de huidige regelgeving heeft 5 procent van de studenten geluk, de andere 95% valt dus gewoon compleet buiten de boot.”

“Het gaat niet alleen om energie, maar ook om de basisbeurs en de coronacrisis”
Van Dijk noemt het ook vreemd dat de gemeente Groningen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem, in een zaak aangespannen door een student om energiecompensatie af te dwingen, naast zit neerlegt. “In Groningen kan er ondertussen gebruik worden gemaakt van een bijzondere bijstand, maar veel studenten weten niet eens dat dit bestaat. Er zijn regelingen, maar bijna niemand weet er het bestaan van.” Volgens de fractievoorzitter zijn de zorgen groot. “Dit gaat niet alleen om energie hè? Jarenlang was er geen basisbeurs. De coronacrisis heeft zijn weerslag gehad. En nu dit. Wij staan voor de studenten die het zwaar hebben, en daar gaan wij ons volop voor inzetten.”

Protest
Over twee weken vindt er in Groningen een groot protest plaats op de Grote Markt vanwege het uitblijven van energiecompensatie voor studenten. Steven Bosch daarover: “Wij denken dat dit protest het verschil kan maken. Dat we Den Haag laten zien dat er meer nodig is. Daarnaast helpt het ook om de studenten te verenigen. Dat we samen sterk staan. Of het Den Haag gaat bereiken? Ja, absoluut. Daar ben ik heilig van overtuigd. Den Haag gaat luisteren.” Zowel FNV Young, als Lijst STERK en HSV zeggen aanwezig te zullen zijn bij het protest.

Jimmy Dijk (SP): “Kabinet neemt alleen onder druk maatregelen”
Jimmy Dijk is fractievoorzitter van de SP: “Juist nu is het protest ook van belang. Juist nu moeten we met studenten en organisaties in beweging komen. Want we zien dat dit kabinet alleen onder hoge maatschappelijke druk wel maatregelen neemt. Daarom hebben Steven Bosch van Student & Stad en ik het initiatief voor dit protest genomen.”