Wespen worden in Groningen te vaak verdelgd. Dat vinden de raadsfracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Daarom zou de milieudienst van de gemeente moeten stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen de insecten en pleiten de fracties voor speciale opvangplekken voor verwijderde wespennesten.
‘Nuttige dieren als gevaar is overdreven stereotype’
“Dat wespen gevaarlijk zijn is een overdreven stereotype”, zegt Wesley Pechler, raadslid voor de Partij voor de Dieren. “Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Van de tien wespensoorten die voorkomen in Nederland zijn bovendien maar twee soorten aangetrokken tot zoete drankjes, de zogeheten limonadewespen, en enkel gedurende de zomer.”
De twee partijen stellen dat de insecten juist nuttig zijn en daarom niet gedood moeten worden bij overlast. “Net als bijen zijn wespen belangrijke bestuivers van bloemen en hierdoor een cruciaal onderdeel van ons ecosysteem,” stelt GroenLinks-raadslid Ceciel Nieuwenhout (GL). “Daarnaast vangen ze vliegen, dazen en muggen, en voorkomen ze hiermee insectenplagen. Ook ruimen ze kadavers op in de natuur.”
Verplaatsen in plaats van verdelgen
De Milieudienst van de gemeente Groningen gaat echter nog te vaak over op het chemisch verdelgen van wespen, zo stellen de twee partijen. Daarom moeten de medewerkers van de milieudienst (en ook Groningers in het algemeen) training krijgen in manieren waarop de overlast wordt beperkt, maar de dieren kunnen blijven leven.
Zo kunnen wespennesten worden verplaatst naar plekken waar ze minder overlast veroorzaken, maar daar zijn volgens GroenLinks en de Partij voor de Dieren nu te weinig plekken voor in de gemeente. De twee partijen vragen het gemeentebestuur dan ook om te onderzoeken waar dat goed zou kunnen in Groningen.