De huidige strategie van de provincie Groningen omtrent veenoxidatie is ontoereikend om de problemen op tijd op te lossen. Dat vindt de Statenfractie van de Partij voor de Dieren. De partij roept het provinciebestuur op om het fenomeen zo snel mogelijk een halt toe te roepen.
Veenoxidatie ontstaat wanneer veen in aanraking komt met zuurstof. Daardoor ‘verbrandt’ het veen langzaamaan. De veenlaag wordt daardoor dunner, met verdroging en bodemdaling tot gevolg. Daardoor kunnen huizen scheuren en verzakken. Ook komen er uit ingeklonken veengronden grote hoeveelheden CO₂ vrij. Lage waterstanden kunnen dit proces versnellen.
Onlangs presenteerde de provincie Groningen de Regionale Veenweidestrategie, met plannen om het fenomeen te bestrijden. Volgens de Partij voor de Dieren ‘ademt’ dit plan echter veel traagheid en een afwachtende houding. De fractie vreest een stroperig proces, want pas in 2026 gaat de provincie aan de slag in een beperkt gebied.
“Oorzaken, gevolgen en succesvolle aanpak zijn allemaal bekend, het is nergens voor nodig dat provincie nog vier jaar gaat nadenken over mogelijke maatregelen”, aldus Statenlid Ankie Voerman. “Of de provincie en boeren er nou wel of niet aan willen geloven, het proces van veenafbraak is alleen stop te zetten door het verhogen van de waterstand. En beperkt dat niet tot een paar zoekgebieden maar regel het in alle gebieden met veengrond om verdere schade aan woningen door verzakking en scheurvorming te voorkomen.”
Op woensdag 28 september dient de partij twee moties in om de provincie tot versnelling van de aanpak te bewegen.