“Plan kabinet met vangnet voor onbetaalbare energierekeningen is verkeerde weg”

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

Het plan van het kabinet om een vangnet te creëren voor mensen die niet langer hun energierekeningen kunnen betalen kan op weinig enthousiasme rekenen bij de fractie van de PVV in de Groningse gemeenteraad.

“Wij maken ons grote zorgen over de energierekening voor onze inwoners”, vertelt fractievoorzitter Dennis Ram. “Het kabinet heeft een vangnet bedacht om de onbetaalbare schulden over te nemen van burgers die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Wij vinden dit de verkeerde weg. Er moet voorkomen worden dat deze inwoners überhaupt in de schulden komen.”

“Rijksoverheid profiteert het meest”
Ram: “Door het sanctiebeleid, de btw, belastingen op de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie, ODE, en de grotere vraag naar gas door het groene energiebeleid van de laatste jaren, is het kabinet zelf de oorzaak dat Nederlanders en Groningers de hoogste gasprijs van Europa betalen.” Volgens de PVV is het veel beter om schulden te voorkomen: “Schaf de belastingen, btw en ODE af en verlaag de energieprijs zodat de inflatie wordt gedempt en energierekeningen naar beneden gaan. Feit is dat de Rijksoverheid immers het meest profiteert va een hogere energierekening en nu een meevaller heeft van miljarden euro’s.” De PVV heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur hoe zij tegen de situatie aankijken en de partij wil weten hoeveel Groningers in de schulden gaan komen door het huidige beleid.

Een miljoen huishoudens dreigt in financiële problemen te komen
Het plan van het kabinet dat in de pijplijn zit richt zich op mensen die hun energierekeningen niet meer kunnen betalen. Als mensen echt in de betalingsproblemen komen, en dreigen afgesloten te worden, nemen de overheid en de energiebedrijven de rekening over. De regeling gaat alleen gelden voor mensen die dit jaar een nieuw energiecontract moeten afsluiten of hebben afgesloten met variabele, hogere tarieven. Nadat een energiebedrijf verschillende keren een aanmaning heeft gestuurd zonder dat er betaald is, kan de klant worden aangemeld voor het overnemen van de schulden. Om het plan uit te voeren, wordt een speciaal fonds opgericht, als een soort stroppenpot. Naar verluidt wil het kabinet daar honderden miljoenen in stoppen. Ook energiebedrijven gaan bijdragen aan het fonds.

Yaneth Menger (Stadspartij 100% voor Groningen): “Ik vind dit echt jammer”
Maandagavond liet raadslid Yaneth Menger van Stadspartij 100% voor Groningen zich al kritisch uit over het plan. Menger: “Het is alleen bedoeld voor huishoudens die dit jaar een nieuwe energiecontract met variabele tarieven hebben afgesloten. Dat is toch weer sturen op kosten en het financieel behapbaar te houden voor het kabinet. Ik vind dat echt heel jammer.”

Jimmy Dijk (SP): “Nationaliseer onze energie”
Ook Jimmy Dijk van de SP is kritisch: “Ik heb geleerd dat regeren vooruitzien is. Maar het kabinet Rutte werkt mensen liever eerst in de schulden in plaats van de kosten te verlagen. Te bang voor grote bedrijven. Verlaag de kosten. Nationaliseer onze energie. Pak de winsten, niet de mensen.”

Benni Leemhuis (GroenLinks): “Prijsplafond is nodig”
Benni Leemhuis van GroenLinks: “Eerst niks doen, we worden allemaal een beetje armer, dan zeggen dat het tot Prinsjesdag wachten is, en dan een maatregel willen nemen die alleen mensen met nieuwe contracten gaat helpen terwijl de markt verstoord is en gewoon een prijsplafond nodig is. Als je de energierekening niet kunt betalen komt er eerst een betalingsregeling en mocht je die niet kunnen betalen dán pas aanspraak op het fonds. Dus lang stress over hoge rekeningen, in de kou zitten et cetera. Als je op bent van stress over de rekening en jezelf in de kou hebt gezet dan pas is er hulp.”